czwartek, 18 lipca 2013

Fasolka szparagowa w oliwie i pomidorach



Trochę inna fasolka szparagowa – w wersji greckiej. Po uduszeniu w sporej ilości oliwy i pomidorach jest przyjemnie słodkawa oraz "pełna" w smaku (czy to właśnie umami?). Można użyć żółtej lub zielonej fasolki, na pewno nadaje się także fasola mamut, tyle że ta często bywa łykowata. 


Składniki:
  • kilogram fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)
  • 6 pomidorów
  • 2 cebule
  • jedna czerwona papryka
  • suszone oregano
  • pół szklanki oliwy
  • sól, pieprz


Przygotowanie:
  1. Odciąłem końcówki fasolki i pokroiłem ją na mniejsze kawałki (dobre ćwiczenie cierpliwości).
  2. Sparzyłem pomidory i pokroiłem je w kostkę.
  3. W kostkę pokroiłem też czerwoną paprykę.
  4. Posiekałem cebulę.
  5. Do garnka wlałem oliwę i dorzuciłem fasolkę z cebulą. Podgrzewałem przez chwilę, mieszając.
  6. Dodałem pomidory i paprykę. Jeśli pomidory były soczyste, powinno wystarczyć płynu, by fasolka miała się w czym dusić. Jeśli nie – można dodać trochę wody.
  7. Po około 30 minutach, gdy fasolka była już miękka całość posoliłem i doprawiłem świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem. 

5 komentarzy:

  1. Jadłam dzisiaj coś podobnego na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam fasolki przyrządzonej w ten sposób, koniecznie muszę się skusić;)

    OdpowiedzUsuń
  3. o proszę, ciekawa odskocznia od tradycyjnej fasolki

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł, ja uwielbiam fasolkę szparagową, więc na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze. Jeśli komentujesz jako "anonimowy" podpisz się jakoś, żebym wiedział jak się do Ciebie zwrócić.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...