Tu znowu, jak w przypadku niedawnego kurczaka z batatami i melonem, przyda się blender. Dzięki niemu łososia z imbirem i przyprawą pięć smaków można przygotować szybko i bez większego wysiłku. Robiłem go na patelni, dlatego ułożyłem go skórą do dołu. Gdybym użył piekarnika, pewnie zastosowałbym się do przepisu Jamiego Olivera z książki 30 minut w kuchni, na którym się opierałem i ułożyłbym rybę odwrotnie, tak, aby skórka stała się chrupiąca. Jeszcze dwie moje modyfikacje – dodałem kurkumę, aby całość była mniej bura i zdrowsza (kurkuma jest wszystkolecząca) oraz użyłem ciemnego sosu sojowego, ponieważ łosoś lubi słodycz. Z ilością sosu sojowego i przyprawy pięć smaków trzeba bardzo uważać, żeby ta aromatyczna papka, w której będzie dusić się ryba, nie była zbyt intensywna.
Łosoś z imbirem i przyprawą pięć smaków
Składniki:
- pół kilo filetu łososia ze skórą (lub bez)
- kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- papryczka chilli
- łyżka ciemnego sosu sojowego
- łyżka kurkumy
- łyżeczka przypray pięć smaków
- sok z dwóch limonek lub jednej większej cytryny
- olej
Przygotowanie:
- Posiekałem imbir, papryczkę, cebulę i czosnek.
- Do naczynia odopowiedniego do miksowania dodałem oprócz powyższych ciemny sos sojowy, sok z limonek, kurkumę i przyprawę pięć smaków.
- Całość zmiksowałem.
- Łososia podsmażyłem przez 3 minuty z obu stron na oleju.
- Oblałem łososia wszystkim, co zmiksowałem i całość dusiłem przez 15 minut.
- Podałem z ryżem i podsmażonym szpinakiem z kiełkami
Wspaniale, aromatyczne danie. Pozarlabym teraz, zaraz!
OdpowiedzUsuńfajne połączenie smaków:) łosoś prezentuje się świetnie:)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, moim zdaniem takie przyprawy pasowałyby też do steka z tuńczyka, jak myślisz?
OdpowiedzUsuńMyślę, że jak najbardziej. To bardzo aromatyczna pasta.
UsuńLubię takie eksperymenty. Tym bardziej, jeśli szybko da się coś takiego zrobić :)
OdpowiedzUsuńJak łosoś, to coś dla mnie, uwielbiam ryby :)
OdpowiedzUsuńI do not even understand how I stopped up right here, however I believed this publish was
OdpowiedzUsuńonce great. I do not understand who you're but certainly you are going to
a well-known blogger for those who are not already.
Cheers!
Also visit my webpage; id=4421077427242744&languageId=4000
Wygląda obłędnie, łosoś to wspaniała ryba,.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie www.naturalnemetody.blogspot.com