wtorek, 23 czerwca 2015

Pyszna potrawka ras el hanout



Gdy byłem w Granadzie, gdzie nadal czuć powiew Islamu, kupiłem woreczek marokańskiej przyprawy ras el hanout. Czekał w szafce na odpowiedni moment, który wreszcie nadszedł. Ta potrawka jest mega sycąca i w ilości jak dla wojska. Starczy spokojnie na dwa dni dla całej rodziny. Użyłem, żeby było szybciej soczewicy i cieciorki z puszek, ale oczywiście można namoczyć suszone dzień wcześniej i gotować odpowiedni czas w potrawce. Trudno mi powiedzieć jak długo, może nawet należało by ugotować fasolki osobno. Ja polecam w każdym razie wersję szybką, jak moja.



Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (może być bez!)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • czerwona papryka
  • bakłażan
  • dwie puszki pomidorów
  • puszka soczewicy
  • puszka ciecierzycy
  • średni słoik oliwek
  • przyprawa ras el hanout
  • sól

Przygotowanie:

  1. Posiekałem cebulę i czosnek, podsmażyłem na oliwie.
  2. Dodałem mięso mielone smażyłem chwilę.
  3. Pokroiłem w kostkę paprykę i bakłażana. Dodałem do mięsa.
  4. Przyprawiłem łyżką ras el hanout i łyżeczką soli.
  5. Dorzuciłem pomidory, soczewicę, ciecierzycę i pokrojone byle jak oliwki,
  6. Dusiłem 20 minut.
  7. Podałem z kuskusem.
Smacznej potrawki!



1 komentarz:

  1. Bardzo lubie takie smaki! a powiesz co wchodzi w skład tej przyprawy?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze. Jeśli komentujesz jako "anonimowy" podpisz się jakoś, żebym wiedział jak się do Ciebie zwrócić.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...