O co chodzi z tym soleniem bakłażana? Nie robię tego i wcale nie jest gorzki. A do curry, jak to, pasuje idealnie. Może być z papryką, cebulą, kurczakiem lub czymś innym. Ważna jest dobra pasta curry i sos rybny. Jeśli macie trawę cytrynową, koniecznie ją dodajcie (podobno dobrze się mrozi, nie trzeba zużywać całego opakowania). Do tego oczywiście ryż, najlepiej jaśminowy. A, jeszcze uwaga dotycząca podawania - najlepiej ryż zaserwować w jednej miseczce a curry w drugiej i zaopatrzyć współjedzących w łyżkę. Niech nabierają sobie curry mieszając z ryżem. Inaczej, gdy podamy jedno i drugie na talerzu zrobi się nieapetyczna, mokrawa papka. A coś co jest tak dobre nie może wywoływać obrzydzenia wyglądem.
Składniki:
- 2 łyżki zielonej pasty curry
- 2 puszki mleka kokosowego
- 70 dg piersi kurczaka
- 2 zielone papryki
- spory bakłażan
- sos rybny
- cukier
Przygotowanie:
- Pokroiłem kurczaka, zieloną paprykę i bakłażana (w niedbałą kostkę).
- Na patelni podsmażyłem pastę curry z połową puszki mleka kokosowego.
- Dodałem resztę mleka kokosowego, łyżeczkę cukru i sos rybny do smaku (odpowiednio słonego)
- Dodałem pozostałe składniki.
- Dusiłem 15 minut.
- Podałem z ryżem.
No to smacznego curry!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze. Jeśli komentujesz jako "anonimowy" podpisz się jakoś, żebym wiedział jak się do Ciebie zwrócić.