wtorek, 18 września 2012

Sezonowo: zupa z dyni i cukinii z kaszą



Mam szczęście, bo dostałem dorodną dynię z przydomowego ogródka oraz kilka młodych cukinii, także prosto z grządki. Te drugie zjadłem prawie na surowo, podduszone chwilę na odrobinie oliwy. Były rewelacyjne - delikatne, chrupiące, słodkawe. Przeznaczeniem dyni była natomiast gęsta zupa-krem z białą kaszą gryczaną - nie tylko pyszna, ale dająca solidnego, energetycznego kopa.

Co do białej, nieprażonej kaszy gryczanej - na razie tylko jeden producent, Melvit, sprzedaje ją w woreczkach, ale jest raczej trudno dostępna. Dla sklepów jest to najwyraźniej na tyle odważne novum, że boją się umieszczać białą kaszę na półkach. A szkoda - jest nie tylko bardzo smaczna i mniej intensywna od palonej (a właściwie nawet nieporównywalna w smaku), ale osobom na diecie bezglutenowej może z powodzeniem zastępować kaszę jęczmienną. Mam więc nadzieję, że gryczana biała się spopularyzuje, a na razie, można kupować kaszę gryczaną niepaloną w eko-sklepach, tyle że w paczkach, nie w wygodnych woreczkach do gotowania.


Zupa z dyni i cukinii


Składniki:
  • 1 mała dynia mniej więcej wielkości pomelo
  • 2 nieduże cukinie
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół pora
  • oliwa
  • suszony koperek
  • zioła prowansalskie 
  • sól
  • biała kasza gryczana
  • dymka

Przygotowanie:
  1. Na oliwie zeszkliłem pokrojonego pora, dorzuciłem pokrojone marchewki i pietruszki i chwilę smażyłem. Dodałem pokrojoną dynię, zalałem wodą i gotowałem, aż dynia zaczęła robić się miękka. 
  2. Następnie dodałem pokrojoną cukinię i gotowałem około 10 minut. 
  3. Przyprawiłem odrobiną suszonego koperku, ziół prowansalskich i soli, a następnie całość zmiksowałem. 
  4. Podałem z białą kaszą gryczaną i lekko podsmażoną dymką.


Spróbujcie także pysznej słonecznej zupy z dyni.

8 komentarzy:

  1. Mmm, uwielbiam białą kaszę gryczaną. Rzeczywiście jest trudno ją dostać, ale powoli się pojawia coraz częściej, bądźmy cierpliwi :)
    A zupa wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zainteresowała mnie ta kasza, chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. dynia i cukinia chetnie, ale z kasza to ciekawe polaczenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. cukinia jak najbardziej, w każdej postaci :) zwłaszcza grillowana
    http://www.zgrilla.pl/category/warzywa-z-grilla/cukinia-z-grilla/

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie potrzebuję takiej zupy na rozgrzanie. Jazda na rowerze przy niezbyt wysokiej temperaturze bez zapomnianych rękawiczek nie sprzyja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam zupę z dyni. Moja mama robi taką przynajmniej raz w miesiącu więc mogę polecić :)
    picceria picca

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy przepis. Trzeba będzie spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam ponownie,
    dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w moim sondażu :) Dzięki Waszym 381 ankietom, udało mi się napisać w zeszłym roku pracę magisterską i obronić ją z wynikiem bardzo dobrym. W tym roku na
    podstawie udzielonych przez Was odpowiedzi powstała książka "Blogi kulinarne - pyszna historia Internetu". Zapraszam wszystkich do lektury! :)

    http://wydaje.pl/e/blogi-kulinarne-pyszna-historia-internetu

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze. Jeśli komentujesz jako "anonimowy" podpisz się jakoś, żebym wiedział jak się do Ciebie zwrócić.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...