sobota, 24 września 2011

Orientalna wieprzowina ze śliwkami



Dostałem ostatnio trochę bio, organic, eko śliwek - czyli po prostu takich z przydomowego sadu :) Nie przepadam za surowymi owocami, więc postanowiłem je wykorzystać w daniu obiadowym. Okazały się wyśmienite - soczyste i bardzo słodkie. Z tego też powodu przepis z wrześniowego numeru Kuchni zmodyfikowałem rezygnując z cukru. Ta wieprzowina nie powinna być ani odrobinę słodsza. Kolejna większa zmiana to miksowanie podduszonych śliwek zamiast przecierania, którego szczerze nie znoszę. Trochę ugotowanych skórek nikomu nie może zaszkodzić - weźcie blender, żeby nie męczyć się nad sitkiem.



Orientalna wieprzowina ze śliwkami



Składniki:
  • 12 śliwek węgierek
  • 0,5 kilo wieprzowiny (szynka, polędwiczka)
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu hoisin
  • 1 płaska łyżka mąki
  • olej

Przygotowanie:
  1. Śliwki porozcinałem i pozbawiłem pestek. Następnie zalałem je 1/4 szklanki wody i gotowałem do miękkości.
  2. Ugotowane zmiksowałem.
  3. Pokroiłem w kostkę wieprzowinę i obsypałem mąką. 
  4. W woku rozgrzałem olej i podsmażyłem cebulę i czosnek. Dodałem wieprzowinę i smażyłem aż do zrumienienia.
  5. Dodałem sos hoisin i sos sojowy. Po chwili także śliwki.
  6. Dusiłem 15 minut.

Wyszło sporo. Resztę zużyłem następnego dnia do chow mien, które, jak pisałem kiedyś, można zrobić ze wszystkiego.

9 komentarzy:

  1. Fajne, chodzą mi po głowie ostatnio śliwki, gruszki i antonówki. Trzeba je brać (ile się da!) póki są! Biedni Ci, którzy nie tolerują mięsa z owocami. Oj biedni i ubodzy Ci ludzie! ;) pzdr

    OdpowiedzUsuń
  2. Super te eko-śliwki! No i fajn pomysł na domowe,czyli zdrowe danie orientalne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam słodko-wytrawne połączenia. Taka wieprzowina musi smakować doskonale. Zgadzam się z Nieśką ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. @Nieśka
    Może jestem dziwny ale dla mnie same owoce to nie jedzenie, za to z mięsem - rewelacja :)

    @Grace
    Jeszcze wieprzowina powinna być eko, ale takiej bez znajomości się nie kupi..

    @slyvia
    Była równowaga :) Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowite i bardzo intrygujące :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetyczne:) Ja też połączyłam wieprzowinę i śliwki, ale to w meksykańskim gulaszu. Świetne są takie kombinacje:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie połączenie to ja lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robilam z podobnym sosem wieprzowine z przedostatniego numeru Kuchni. Wyszla rewelacyjna i za pare dni byla powtorka. Sliwki oczywiscie eko, z mojej dzialki.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze. Jeśli komentujesz jako "anonimowy" podpisz się jakoś, żebym wiedział jak się do Ciebie zwrócić.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...