wtorek, 26 kwietnia 2011

Tajska zupa z wieprzowiną, grzybami shitake i makaronem



To jeden ze sposobów na wykorzystanie tajskiego bulionu z kurczaka. Autorska wariacja, prosta i smaczna. Wieprzowinę można zastąpić piersią kurczaka.


Tajska zupa z wieprzowiną, grzybami shitake i makaronem


Składniki:
  • tajski bulion z kurczaka (przepis tutaj)
  • 30 dg wieprzowiny (polędwica wieprzowa, schab)
  • 12 suszonych grzybów shitake (można oczywiście użyć świeżych. Wtedy nie trzeba ich gotować, można podsmażyć razem z wieprzowiną)
  • suszony makaron jajeczny do dań tajskich
  • sos rybny

Przygotowanie:
  1. Gotowałem 5 minut grzyby shitake.
  2. Pokroiłem w paski grzyby i wieprzowinę.
  3. Podsmażyłem w woku wieprzowinę przez 5 minut, następnie dołożyłem grzyby i smażyłem jeszcze 2 minuty.
  4. Dodałem bulion i doprawiłem sosem rybnym.
  5. Podałem z ugotowanym makaronem jajecznym.

Wyszło smacznie. Makaron jajeczny można by zastąpić bez szkody dla dania makaronem gryczanym soba, czy innym pszennym japońskim makaronem. Można by także dodać dymkę i kiełki fasoli mung. Ja zrobiłem z tego co miałem i nie narzekam :).

1 komentarz:

  1. od jakiegoś czasu chodzi za mną taka zupka. chętnie wypróbuję przepis w najbliższym czasie;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze. Jeśli komentujesz jako "anonimowy" podpisz się jakoś, żebym wiedział jak się do Ciebie zwrócić.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...