To jeden ze sposobów na wykorzystanie tajskiego bulionu z kurczaka. Autorska wariacja, prosta i smaczna. Wieprzowinę można zastąpić piersią kurczaka.
Tajska zupa z wieprzowiną, grzybami shitake i makaronem
Składniki:
- tajski bulion z kurczaka (przepis tutaj)
- 30 dg wieprzowiny (polędwica wieprzowa, schab)
- 12 suszonych grzybów shitake (można oczywiście użyć świeżych. Wtedy nie trzeba ich gotować, można podsmażyć razem z wieprzowiną)
- suszony makaron jajeczny do dań tajskich
- sos rybny
Przygotowanie:
- Gotowałem 5 minut grzyby shitake.
- Pokroiłem w paski grzyby i wieprzowinę.
- Podsmażyłem w woku wieprzowinę przez 5 minut, następnie dołożyłem grzyby i smażyłem jeszcze 2 minuty.
- Dodałem bulion i doprawiłem sosem rybnym.
- Podałem z ugotowanym makaronem jajecznym.
Wyszło smacznie. Makaron jajeczny można by zastąpić bez szkody dla dania makaronem gryczanym soba, czy innym pszennym japońskim makaronem. Można by także dodać dymkę i kiełki fasoli mung. Ja zrobiłem z tego co miałem i nie narzekam :).
od jakiegoś czasu chodzi za mną taka zupka. chętnie wypróbuję przepis w najbliższym czasie;)
OdpowiedzUsuń