wtorek, 26 kwietnia 2011

Tajski bulion z kurczaka - baza do tajskich zup

Na podstawie tego bulionu można zrobić wiele tajskich zup - zarówno klarowną zupę won ton, krewetkową jak i gęste, aromatyczne zupy z mlekiem kokosowym. Przepis zaczerpnąłem z książki Sallie Morris Kuchnia tajska - to proste. Będę jeszcze do niej wracać.


Tajski bulion z kurczaka


Składniki na ok. litr bulionu:
  • 1 korpus kurczaka lub opakowanie skrzydełek (czyli pewnie ok. sześciu)
  • 1 cebula pokrojona na ćwiartki (użyłem pęczka dymki, tak jak w klasycznym, chińskim bulionie)
  • 2,5 cm kawałek imbiru (warto go pokroić na cienkie plasterki, odda więcej aromatu)
  • łodyga trawy cytrynowej (świeża jest droga, a jej opakowania za duże. Ostatnio do kuchni tajskiej używam bardzo aromatycznej suszonej trawy cytrynowej. Ważne, żeby były to posiekane łodyżki, nie proszek)
  • listek, dwa limonki kaffir (liofilizowaną w słoiczku serii Thai Heritage można kupić w hipermarketach i delikatesach, kaffir innych firm dostępny jest w sklepach internetowych)
  • opcjonalnie 6 łodyg kolendry, z korzonkami, rozgniecionych (dużo zachodu... nie użyłem)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
  1. Kurczaka gotujemy w 1,5 litra wody, zbierając szumowiny.
  2. Dorzucamy cebulę, imbir, trawę cytrynową, kaffir i kolendrę, jeśli mamy. Doprawiamy solą i pieprzem (dodałem do wywaru 10 ziarenek pieprzu i łyżeczkę soli).
  3. Gotujemy 40 minut.

Teraz wystarczy przecedzić (schłodzony, jeśli chcemy pozbyć się części tłuszczu) i baza do tajskich zup gotowa. Można zrobić więcej i zamrozić.

1 komentarz:

  1. i tego mi brakowało w ostatni robionej zupie tajskiej marchwiowej!! trawy cytrynowej! przyznam też, że dodałam więcej niż 2,5 cm imbiru (KORZEŃ) i jakoś go nie czułam ... hm co robię źle? :/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze. Jeśli komentujesz jako "anonimowy" podpisz się jakoś, żebym wiedział jak się do Ciebie zwrócić.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...