poniedziałek, 17 października 2011

Zimno. Dogrzewam winem (przepis na grzane wino)



Cóż z tego, że słońce, skoro nie jest ono wstanie zaradzić na gwałtowny spadek temperatury. Trzeba dogrzewać - na przykład winem. Przepis jest banalnie prosty i nada się do niego dowolne czerwone wino, które nie powinno kosztować więcej niż 12 złotych. Każdego innego, które ma mniej lub bardziej wyszukany bukiet, trochę szkoda...


Grzane wino


Składniki (4 kubki):
  • butelka niedrogiego, czerwonego, wytrawnego wina (uwaga na bułgarskie "kwasiory", najlepiej wybrać hiszpańskie, francuskie lub z Nowego Świata)
  • opakowanie cukru waniliowego (najlepiej takiego z prawdziwą wanilią, nie aromatyzowanego waniliną)
  • laska cynamonu
  • osiem goździków
  • ziarenko kardamonu
  • cztery plasterki pomarańczy

Przygotowanie:
  1. W garnku podgrzałem wino wraz z cukrem, cynamonem, goździkami i kardamonem.
  2. Nie dopuściłem do zagotowania. Przez sitko przelałem do kubków.
  3. Wrzuciłem do każdego z kubków po plastrze pomarańczy.

Od razu cieplej!

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam grzane wino! :) Naprawdę fajny przepis i przecudne kubeczki! gdzie można takie dostać? ;> Strasznie mi się podobają! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kubeczki kupione na wagę w Realu w Bielsku :):)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię grzane winko:) i też zawsze używam win w tej cenie mniej więcej:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. chcę takiego wina! szczególnie na takie zimno brrr..

    OdpowiedzUsuń
  5. dobre na rozgrzewke w tak zimne dni:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię grzane wino. Fajny przepis. Jeszcze nie jestem tym na etapie, że mi tak zimno, abym potrzebowała się rozgrzewać, ale jeśli się zrobi, chętnie sięgnę po ten przepis. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. ach zeby takie winko umiał przygotować mój małż.. rozmarzyłam się :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jesień i zimę lubię między innymi ze względu na sezon na grzane wino. Tylko ja kubeczek i nie więcej, bo wchodzi w głowę szybko... :)

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  9. ja też uwielbiam ten napój, nie używam lecz gotowych przypraw, a tak jak ty przygotowuję sama :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wolę z miodem, ale myślę, że cukier z prawdziwą wanilią też doda pysznego smaku, kiedyś spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Całe wakacje zawsze na nie czekam :D

    OdpowiedzUsuń
  12. @goh.
    Słusznie, po co dosładzać dobre wino :)

    @akanak @aga
    A w międzyczasie zrobiło się ciepło...

    @Hania-Kasia
    Zima idzie, przyda się :)

    @Bernadeta
    :)

    @mnemonique
    Ciepłe wino faktycznie działa szybko, ale wydaje mi się, że część alkoholu się ulatnia (nawet jeśli się go nie zagotuje) :)

    @Ania
    Ja używałem gotowych, ale ten sposób jest równie łatwy.

    @turlaczek
    Z miodem nie probowałem, ciekawe.

    @Aurora
    :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wczoraj się dogrzewałam właśnie takim rarytasem, tylko jeszcze dosłodzonym miodem - rozgrzewa tak, że spokojnie na ogrzewaniu zaoszczędzic można :)

    OdpowiedzUsuń
  14. @Kasia - ja kupiłam podobne na uporzadkuj.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze. Jeśli komentujesz jako "anonimowy" podpisz się jakoś, żebym wiedział jak się do Ciebie zwrócić.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...