W moim prywatnym rankingu win musujących nie obejmującym szampana (dyskwalifikacja ze względu na ceny), hiszpańska Cava jest na drugim miejscu, zaraz po Prosecco. Wino tego rodzaju produkowane jest metodą tradycyjną (szampańską), co oznacza, że najpierw fermentuje w kadzi, aby następnie trafić do butelki wraz z mieszaniną cukru i drożdży.
Gdy nabierze już bąbelków, trzeba jeszcze usunąć wytworzony podczas procesu osad - robi się to przez regularne obracanie pochylonej butelki (służą do tego obecnie specjalne żyropalety), a następnie przemrożenie szyjki, tak, by po otwarciu ciśnienie oczyściło wino. Braki w butelce uzupełnia się winem z cukrem i zamyka korkiem.
Gdy nabierze już bąbelków, trzeba jeszcze usunąć wytworzony podczas procesu osad - robi się to przez regularne obracanie pochylonej butelki (służą do tego obecnie specjalne żyropalety), a następnie przemrożenie szyjki, tak, by po otwarciu ciśnienie oczyściło wino. Braki w butelce uzupełnia się winem z cukrem i zamyka korkiem.
Ceny Cavy zaczynają się od 25 zł. i raczej trudno o wino, które nie byłoby przynajmniej poprawne. Duc de Foix od Covides jest droższe, ale myślę, ze warte swojej ceny. Pachnie owocowo, jest kwaskowe i mineralne. Miodu, o którym pisze producent nie czuję, ale może mało czuję... Dobre, jak to musujące wytrawne, do wszystkiego. My popijaliśmy makaron z kurczakiem i czerwonym pieprzem.
wino: Duc de Foix Cava Brut
producent: Covides
dystrybutor: Grand Cru
cena: 40 zł
producent: Covides
dystrybutor: Grand Cru
cena: 40 zł
Cava to sa bardzo dobre wina musujace. Popieram. Od prosecco wole za to spumante brut :-)
OdpowiedzUsuńo cava słyszałam, że warto i że dobre! w końcu spróbuję!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
A mnie cava jakos srednio podeszlo.
OdpowiedzUsuńWowo jaka wielka butla wina :) Uwielbiam wino i herbatę :) Szkoda że nie ma takiej wielkiej filiżanki w której możny by się wykompać :) Wlałabym tam moją ulubioną Dilmah mandarynkową i pływała cały boży dzionek :)
OdpowiedzUsuńPolecam cava nie tylko na lato, chociaż słońce i zimna cava to idealne połączenie:) nie mniej jednak cava świetnie komponuje się jako wino do dań głównych o każdej porze roku, a jako aperitif zawsze:)Pozdrawiam miłośników bąbelków i zapraszam na "cavową" stronę:) www.eandv.pl
OdpowiedzUsuńNiektora Cava jest ok, ale nie kazda podchodzi mi za bardzo, jest za bardzo wytrawna...za duzo, jednak to jest dobry napoj - nie dla wszystkich, osobiscie wole naturalne babelki pomaranczowe w winie musujacym z pomaranczy Burnarj, to nie tylko innowacja ale bardzo smaczne, naturalne wino musujace ...probowalam semi seco burnarj , smaczne i bardzo zdrowe bo ponoc 5 kg pomaranczy zuzywa sie na 1 butelke...cudo ..aha i wytwarzane metoda tradycyjna jak szmpan...polecam burnarj !!! lubie jeszcze pro seco, chociaz nie jest to samo...i metoda produkcji to charmat...straszne sa te sztuczne ruskie i inne sztucznie nasycane, pelne chemi i roznych okropnych sztucznych smakow i zapachow...dla mnie 1.Burnarj 2.Prosseco 3. Cava
OdpowiedzUsuń