czwartek, 23 czerwca 2011

Zupa fasolowa z pęczakiem i świeżym majerankiem



Bardzo lubię świeży majeranek - zarówno jego listki jak i łodyżki są niezwykle aromatyczne. Niestety ten doniczkowy, kupiony w hipermarkecie, jest wyjątkowo nietrwały. Wiedząc, że na trzeci dzień będzie już zwiędnięty a jeszcze dzień później martwy traktuję go jak natkę pietruszki, czyli zjadam w krótkim czasie i dużych ilościach.

Dobrze się zresztą z pietruszką uzupełniają, szczególnie jako zielenina do zupy fasolowej. Na przykład takiej z pęczakiem:


Zupa fasolowa


Składniki:
  • 400 g białej fasoli,
  • 100 g szynki, najlepiej wędzonej (można pominąć, jeśli zupa ma być wegetariańska),
  • 4 niewielkie ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • pół selera,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 łyżeczka łagodnego ajwaru,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • liść laurowy,
  • zielony pieprz,
  • pół szklanki kaszy pęczak,
  • świeży majeranek i natka pietruszki.


Przygotowanie:
  1. Namoczoną przez noc fasolę gotowałem z liściem laurowym w świeżej wodzie (nie tej, w której się moczyła) około 40 minut aż zmiękła.
  2. Przełożyłem ją do miski, zachowując wodę, w której się gotowała.
  3. W wodzie po gotowaniu fasoli ugotowałem pokrojone w kostkę ziemniaki.
  4. Dodałem ajwar i koncentrat pomidorowy, następnie całość zmiksowałem. Dzięki temu zupa była gęsta i aksamitna.
  5. W rondlu na oliwie podsmażyłem pokrojoną szynkę, cebulę i czosnek. Następnie dodałem paprykę i pozostałe pokrojone warzywa i dusiłem przez około 10 minut. Dorzuciłem fasolę i dusiłem jeszcze 5 minut.
  6. Całość dodałem do garnka ze zmiksowanymi ziemniakami, dodałem tymianek, majeranek i pieprz. Wsypałem pęczak, dolalem wodę i gotowałem, aż pęczak zmiękł.
  7. Dosoliłem i podałem ze świeżym posiekanym majerankiem połączonym z posiekaną natką pietruszki.

18 komentarzy:

  1. Uwielbiam zupki fasolowe. pyszności !

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa fasolowa - jedna z moich ulubionych. Dodanie majeranku wydaje mi się wyjątkowo udanym pomysłem. Intryguje mnie tu pęczak, muszę spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta zupa przypomniała mi, jak dawno nie jadłam zupy fasolowej! Koniecznie muszę ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękny kolorek i na pewno bardzo aromatyczna, patrząc na listę przypraw:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Świeży majeranek ma dla mnie zapach uzależniający :) To taki zapach, od którego trudno oderwać nos. Moja mama całe szczęście ma go w ziołowym ogródku, więc raz na jakiś czas mogę się trochę nacieszyć tym zapachem.

    OdpowiedzUsuń
  6. zupka fasolowa mniaaaam , zaraz mi się dom przypomina :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam fasolową, ale dla mnie za gorąco ! :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Fasolowa pierwszej klasy, ale też poczekamy na chłodniejsze dni :)

    OdpowiedzUsuń
  9. każda zupa z białą fasolą jest moją ulubioną :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię takie zupy! A jeśli chodzi o majeranek i inne zioła z marketów, to też mam taki problem, że są nietrwałe, ale podlewam je naturalnym nawozem z witaminami i dzięki temu zawsze trzymają się trochę dłużej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. świeżego majeranku jeszcze nie miałam, dzięki Tobie będę uważać na ten hipermarketowy.
    Co do pęczaku - kocham, uwielbiam i jadam często. I właśnie mi się skończył, dziś muszę nabyć.
    I taką zupkę zrobię.

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. @Papaya
    Ja też uwielbiam :)

    @Em.
    Pęczak ma fajną konsystencję, pozostaje w zupie al dente.

    @Doctor
    Polecam!

    @goh
    Jest lekko pikantna, pasuje moim zdaniem na letni obiad.

    @Kasia
    Mogę tylko pozazdrościć takiego ogródka:)

    @Sandrula
    :)

    @Szana @just-great-food
    A ja tak mam, że zupy mogę jeść i w upały. Jak jest cieplej robię po prostu bardziej pikantne :)

    @Emma
    I dobrze - zdrowo i dużo białka :)

    @burczymiwbrzuchu
    Dobry pomysł - spróbuję. Nawiasem mówiąc jedynie hipermarketowy rozmaryn to zioło, które sobie świetnie radzi po przyniesieniu do domu. Stoi już u mnie tydzień i żyje, nawet ma się dobrze.

    @mnemonique
    Smacznego! Niedługo coś będę robił z pęczaku, zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Fantastycznie sie prezentuje. Swietne polaczenie smakow i w ogole podkrecenie smaku ajvarem bardzo mi sie podoba.

    OdpowiedzUsuń
  14. gęsta i chyba trochę rozgrzewająca tym majerankiem, co? pasowałaby mi teraz miseczka takiej zupy, bo za oknem burza i okropnie chłodna ulewa :(

    OdpowiedzUsuń
  15. właśnie jestem w zupnym nastroju, pyszne towarzystwo składników :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękna zupa, wygląda przeapetycznie!

    pozdrawiam
    Iza

    OdpowiedzUsuń
  17. Z kaszą jej jeszcze nie jadłam, ale już się cieszę na samą myśl, że przepis wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja zrobiłam wersję wegetariańską i nie dodałam ziemniaków, a i tak wyszła bardzo gęsta i sycąca. Bardzo smaczna, będę do tego przepisu wracać w wersji bez mięsa i bez ziemniaków.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze. Jeśli komentujesz jako "anonimowy" podpisz się jakoś, żebym wiedział jak się do Ciebie zwrócić.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...