czwartek, 16 czerwca 2011

Papryka faszerowana kaszą



Paprykę faszeruje się najczęściej ryżem, ale kaszą też można - sprawdziłem. Kasze jęczmienna i gryczana, podobnie jak w kiszeniakach, świetnie się uzupełniają w tym przepisie. Do tego drobno pokrojona słodka papryka, która dodaje farszowi słodyczy oraz prosty sos pomidorowy z ajvarem. Lekko, zdrowo i kaszowo.


Papryka faszerowana kaszą


Składniki:
  • 7 sporych, czerwonych papryk (muszą się nadawać do postawienia, nie powinny się przewracać. Gdy je kupowałem każdą sprawdzałem, co mogło wyglądać nieco dziwnie :-D ),
  • 2 czerwone papryki, które mogą się przewracać,
  • pół kilo mielonego mięsa drobiowego,
  • duża cebula,
  • 100 g kaszy gryczanej palonej,
  • 100 g kaszy jęczmiennej (np. perłowej),
  • jajko,
  • ajvar,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • ziele angielskie,
  • oliwa,
  • sól.

Przygotowanie:
  1. Ugotowałem obie kasze.
  2. Posiekaną cebulę podsmażyłem wraz z mięsem na oleju.
  3. Dodałem po chwili dwie posiekane papryki (chodzi o te, które mogą się przewracać) i rozgnieciony oraz posiekany czosnek. Smażyłem parę minut.
  4. W moździerzu zmiażdżyłem kilka ziarenek ziela angielskiego.
  5. Połączyłem usmażone z dodatkami mięso z kaszami oraz zielem angielskim. Przyprawiłem solą i pieprzem.
  6. Gdy farsz trochę ostygł dodałem jajko. Starannie wymieszałem.
  7. Odciąłem górne części papryk i wydrążyłem je.
  8. Nadziałem papryki farszem, przykryłem "czapeczkami" z ich górnych części, ustawiłem w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, skropiłem oliwą i wstawiłem do rozgrzanego piekarnika (200 stopni).
  9. Gdy papryki się piekły zrobiłem banalnie prosty sos pomidorowy: krojone pomidory poddusiłem na łyżce oliwy wraz z łyżeczką ajvaru. Dosoliłem.
  10. Wyjąłem papryki z piekarnika, gdy już wyglądały na podpieczone (mniej więcej po 30 minutach). Podałem z sosem pomidorowym.



Przepis dodaję do akcji NASZE KASZE.







    15 komentarzy:

    1. :) u mnie wczoraj była nadziewana papryka :) pysznie Twoja wygląda

      OdpowiedzUsuń
    2. uwielbiam kasze i pewnie się podłączę pod Twoją akcję

      OdpowiedzUsuń
    3. Z ryżem owszem jadłam, ale z kaszą jeszcze nie - spróbuję:)

      OdpowiedzUsuń
    4. Świetny pomysł, aby nadziać paprykę kaszą.

      OdpowiedzUsuń
    5. Kaszę uwielbiam, więc na takie papryczki skuszę się z wielką przyjemnością!:)

      OdpowiedzUsuń
    6. Fajny sposób na podanie kaszy!

      OdpowiedzUsuń
    7. fajny pomysł na paprykę:) ja bym tylko musiała zamienić paloną kaszę gryczaną na niepaloną, bo tej pierwszej nie lubię:)

      OdpowiedzUsuń
    8. Pyszne! Kasza i papryka to fajne połączenie.

      OdpowiedzUsuń
    9. Faktycznie, zwykło się faszerować paprykę, cukinie....ryżem.Kasza to rzadkość. Aż sama się dziwię, żę dotychczas niczego nie nadziałam kaszą :).W ogóle mało nadziewam, ale zamierzam w tym tygodniu zabrać się za cukinię, więc może pokuszę się o kaszę.Pozdr.

      OdpowiedzUsuń
    10. @Kinga
      Spisuje się świetnie jako nadzienie. Polecam!

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za wszystkie komentarze. Jeśli komentujesz jako "anonimowy" podpisz się jakoś, żebym wiedział jak się do Ciebie zwrócić.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...