sobota, 21 maja 2011

Tarta z rabarbarem



Zostałem poczęstowany doskonałą tartą z rabarbarem. Nie będę udawał, że umiem piec ciasta. Oddaję głos Hani, autorce przepisu:



Tarta z rabarbarem


Składniki:

  • szklanka mąki
  • pół kostki margaryny (nie używam masła)
  • suszona skórka cytrynowa
  • łyżka cukru
  • łyżeczka cukier waniliowy
  • jajko
  • jogurt
  • rabarbar (5 łodyg)


Przygotowanie:
  1. Z mąki, posiekanej margaryny, skórki cytrynowej, cukru i cukru waniliowego zagniotłam kruche ciasto.
  2. Włożyłam je na pół godziny do lodówki.
  3. W międzyczasie obrałam rabarbar, umyłam go i pokroiłam na drobne kawałki.
  4. Poddusiłam rabarbar z trzema łyżkami cukru na łyżce oliwy. Warto go spróbować, by sprawdzić, czy nie potrzebuje większej ilości cukru.
  5. Foremkę wysmarowaną margaryną i oprószoną mąką wyłożyłam kruchym ciastem formując dno i brzegi.
  6. Nakłułam całą powierzchnię dna ciasta widelcem i wstawiłam do gorącego piekarnika na 10-11 minut.
  7. Na podpieczone ciasto wyłożyłam podduszony rabarbar.
  8. Ubiłam jajko z dwiema łyżkami jogurtu i łyżeczką cukru.
  9. Wyłożyłam ubite jajko z jogurtem na rabarbar i posypałam cynamonem (czasami dodaję także płatki migdałów).
  10. Piekłam 11 minut (warto sprawdzać!).

11 komentarzy:

  1. Zaciekawił mnie ten brak masła :P
    Ciekawy przepis, kolejny ciekawy sposób na wykorzystanie rabarbaru...

    OdpowiedzUsuń
  2. Hania zna się na rzeczy - tarta wspaniała!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm... smaki maja.
    pyszna tarta, pełna słońca!

    OdpowiedzUsuń
  4. Właściwie to wszystko, co z rabarbarem biorę w ciemno - ta tarta tez musi być dobra:)

    OdpowiedzUsuń
  5. tarta z rabarbarem to dla mnei nowosc, fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki fajny blog znalazłam i to przy okazji odwlekania rzeczy, które muszę zrobić. Odwlekając, zaczytałam się u truskawkowej Ani o jej odwlekaniu i tak znalazłam się tutaj. Będę wpadać. Pozdrawiam. U mnie dzisiaj też ciasto rabarbarowe (w ramach odwlekania).

    OdpowiedzUsuń
  7. strasznie dobry przepis, uwielbiam rabarbar, wiec wykonam i dam znać!

    OdpowiedzUsuń
  8. o jak rany, wygląda krucho i smakowicie. Jest cienka, więc można jeść bez wyrzutów sumienia kolejny i kolejny kawałek. Mniam. A rabarbar pyszotny na pewno jak zwykle.

    Pozdrawiam
    Monika z
    www.bentopopolsku.blogspot.com
    i
    www.efektnimbu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze. Jeśli komentujesz jako "anonimowy" podpisz się jakoś, żebym wiedział jak się do Ciebie zwrócić.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...