poniedziałek, 9 maja 2011

Tajska sałatka z ogórka



Orzeźwiająca i pikantna tajska sałatka. Polecam eksperymentowanie z proporcjami - mnie odpowiadają akurat takie...


Tajska sałatka z ogórka


Składniki:
  • 4 ogórki
  • mała cebula
  • łyżka sosu rybnego
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka lub dwie sambal oelek
  • sok z całej limonki (ewentualnie cytryny)
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • sól

Przygotowanie:
  1. Starłem ogórki na tarce o dużych oczkach.
  2. Przełożyłem je na sitko i posoliłem. Przez 20 minut traciły wodę.
  3. Drobno pokroiłem czerwoną cebulę.
  4. Zmieszałem składniki sosu: sambal oelek, sok z limonki lub cytryny, olej sezamowy i sos rybny wraz z drobno posiekanym ząbkiem czosnku.
  5. Połączyłem ogórki, cebulę i sos.

Taką sałatkę można podać np. do łososia z mlekiem kokosowym i kurkumą czy tajskich kotlecików rybnych. Można też do bardzo różnych nietajskich dań - jest wyjątkowo uniwersalna i dobra na upalne lato.

13 komentarzy:

  1. bardzo ciekawe i ładna fotka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak spojrzałam na sałatkę to od razu w mojej głowie pojawiło się słowo "orzeźwiająca", dopiero później przeczytałam treść notki. Sałatka idealna w słoneczne dni:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sosu rybnego akurat do sałatek jeszcze nie używaliśmy, ale chyba się odważymy bo ta prezentuje się bardzo fajnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. lubie takie orzeźwiajęce sałatki, taka tajska mizeria :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki zbieg okoliczności - prawie w tym samym czasie robiłam tajską sałatkę z ogórka, podobną, ale jednak nieco inną. Już sfotografowana, czeka na swoją kolej do publikacji.

    OdpowiedzUsuń
  6. zapowiada się przepysznie! podoba mi się to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ogórkowa alternatywa, zapisałam, będę eksperymentowac :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zapisuję do wypróbowania- kocham takie połączenia smakowe

    OdpowiedzUsuń
  9. muszę wypróbować bo uwielbiam wszystko co ma w sobie ogórki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, that's what I was seeking for, what a information!
    present here at this weblog, thanks admin of this web page.


    Look at my page; ตู้เชื่อม

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  13. W sumie jeśli chodzi o mnie to jak najbardziej ja lubię bardzo dania rybne i muszę przyznać, że mogę je jeść niemal codziennie. Tym bardziej, że jak jeszcze nastawiam łososia do piekarnika z https://mowisalmon.pl/produkty/mowi-losos-do-piekarnika-gruzinska-nuta-estragonu/ to muszę przyznać, że właśnie takie danie mi bardzo pasuje.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze. Jeśli komentujesz jako "anonimowy" podpisz się jakoś, żebym wiedział jak się do Ciebie zwrócić.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...