poniedziałek, 2 maja 2011

Spaghetti z papryką, suszonymi pomidorami i pestkami dyni



Danie w 15 minut. Pestki dyni dodają mu chrupkości, a suszone pomidory charakteru. Moja wersja przepisu z książki o pizzy i makaronie Biblioteki Poradnika Domowego.


Spaghetti z papryką, suszonymi pomidorami i pestkami dyni


Składniki:
  • 250 g spaghetti (pół paczki)
  • 3 suszone pomidory w zalewie
  • 3 ząbki czosnku
  • pół czerwonej papryki
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki oliwy
  • pęczek zielonej pietruszki
  • chilli

Przygotowanie:
  1. Kroję w cienkie plasterki czosnek, paprykę i suszone pomidory. Siekam zieloną pietruszkę.
  2. Gotuję makaron.
  3. W międzyczasie podsmażam minutę czosnek, dodaję paprykę, suszone pomidory i chilli. Smażę parę minut na małym ogniu.
  4. Prażę pestki dyni (uwaga, łatwo je przypalić, czasem potrafią wystrzelić z patelni jak popcorn).
  5. Odcedzam ugotowany makaron tak, aby na dnie garnka zostało trochę wody.
  6. Dodaję do garnka podsmażone składniki, zieloną pietruszkę i mieszam z makaronem. Posypuję na talerzu pestkami dyni.

6 komentarzy:

  1. Nieee...znowu danie idealne dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co do działu na moim blogu - cóż, widać nie jestem taka wybrzydzająca, jak mi się zdawało ;) muszę go w końcu uzupełnić :)
    bardzo ładny blog! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Na taki makaron nie trzeba by mnie dlugo namawiac :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O jak lekko i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis :)
    O ile uwielbiam suszone pomidory to jeszcze nigdy nie zestawiłam ich z papryką...Muszę się do papryki przekonać =)

    Adanie wygląda rewelacyjnie!

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze. Jeśli komentujesz jako "anonimowy" podpisz się jakoś, żebym wiedział jak się do Ciebie zwrócić.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...