Słynne danie ze stanu Veracruz łączące smaki Meksyku i Hiszpanii. Jest to ryba duszona w wyrazistym ostro-kwaśnym sosie z pomidorów, oliwek, kaparów i chilli. We wszystkich przepisach na sos veracruzana pojawia się nie świeża, a marynowana papryczka chilli. Widać tak trzeba... Użyłem zielonej papryki serrano z puszki. Wydaje się, że nadała daniu oprócz ostrości charakterystycznej słodyczy.
Ryba a'la veracruzana
Składniki:
- 4 filety z dowolnej białej, morskiej ryby
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- marynowana papryczka chilli (taka, jaką dostaniecie. Dostępne są obecnie niedrogie i wydajne produkty z Meksyku)
- garść zielonych oliwek
- łyżka kaparów
- cytryna
- suszone oregano
- sól
- pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
- Rybę natarłem solą i pieprzem oraz skropiłem sokiem z połowy cytryny. Pozostawiłem do marynowania.
- Posiekałem cebulę i wrzuciłem na patelnię z rozgrzaną oliwą (łyżka).
- Drobno posiekałem czosnek i papryczkę chilli (nie usuwając pestek), które następnie dodałem do cebuli wraz z łyżką suszonego oregano.
- Po ok. pięciu minutach dodałem pomidory, kapary i pokrojone oliwki. Dusiłem kolejne 5 minut.
- Dodałem osuszoną rybę. Aby się ugotować potrzebowała 7 minut pod przykryciem.
- Podałem z białym ryżem. Wydaje mi się, że do tak intensywnego sosu bardziej wyrazisty dodatek by się nie sprawdził.
Świetne danie, moje smaki!
OdpowiedzUsuńPyszności!
Jak kuchania mexykańska to jestem od razu na TAK :)
OdpowiedzUsuńJestem w Meksyku poważnie...
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryby, ale tak jeszcze nie jadłam i nie przyrządzałam przepis jak najbardziej do zapisania i wypróbowania myślę, że nie jeden raz!
Pozdrawiam
Inka
smacznie wygląda! dodam do ulubionych i na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńfajne smaki:) juz mi smakuje taka rybka:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię meksykańskie nuty w kuchni.
OdpowiedzUsuńprzyznam, że skusiłaś mnie tą rybką.
Szukam ostatnio pomysłów na rybę - jak zauważyłeś zapewne :), chętnie skusiłabym się na Twoją :)
OdpowiedzUsuńwyglada bardzo apetycznie, chetnie wyprobuje.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne przepisy, myślę, że warto wysłać je wraz ze zdjęciem na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę z przepisami
OdpowiedzUsuńZrobilam. Swietny przepis: danie proste i bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuń