sobota, 14 maja 2011

Orzeźwiający kompot z rabarbaru i gruszek



Wiosna gwałtownie zmieniła się w upalne lato. Z tej okazji cierpki i orzeźwiający kompot z rabarbaru i gruszek.


Kompot z rabarbaru i gruszek


Składniki:
  • 5 łodyg rabarbaru
  • 4 dojrzałe gruszki
  • 4 goździki
  • 5 łyżek cukru
  • 1,7 l wody

Przygotowanie:

  1. Rabarbar umyłem, odciąłem brzydkie fragmenty oraz liście. Nie obierałem, bo w skórce jest najwięcej barwnika. Z gruszek wyciąłem gniazda nasienne i pokroiłem na ćwiartki.
  2. Wszystko ułożyłem w garnku.
  3. Dodałem goździki.
  4. Zalałem wrzącą wodą.
  5. Gotowałem pod przykryciem 15 minut na średnim ogniu.
  6. Przecedziłem całość przez sitko.
  7. Dodałem cukier do ciepłego kompotu i dokładnie wymieszałem.
  8. Odstawiłem do ostygnięcia.

20 komentarzy:

  1. Idealny do obiadu i jako dodatek do drinka :-) Trochę kruszonego lodu i można zrobić sorbet. Łyżka potraktuje to jako inspirację :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, pyszności i zdjęcie piękne - aż zapachniało latem. Mogłabym wypić cały garnek takiego kompotu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oo... podoba nam się połączenie rabarbaru z gruszkami!:) a ogórki małosolne właśnie robimy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę sobie taki na dniach przyrządzić, koniecznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda cudownie! moja babcia robiła kompot z rabarbaru, ale strasznie słodki. nie wiem czemu, urok rabarbaru to właśnie ten kwaśny smak.

    OdpowiedzUsuń
  6. Musi być rewelacyjnie pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Taak, trochę nie rozumiem obecnej pogody :P Tydzień temu marzłam w płaszczu a dzisiaj się rozpuszczałam w bluzce na ramiączkach :D

    Aż się chce napić czegoś tak orzeźwiającego...

    OdpowiedzUsuń
  8. az mi sie pic zachialo na widok takiego soczystego kompotu:)

    OdpowiedzUsuń
  9. lubię takie napoje!!! :) bardzo ładny kolor

    OdpowiedzUsuń
  10. Nieustająco mi się podoba ten kompot i zdjęcie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Mnie tak samo - wygląda niesamowicie apetycznie, a do tego to błękitne niebo w tle. Trudno się powstrzymać :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepyszne! Narobiłeś mi smaka!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ciekawa propozycja, szczególnie dodatek gruszek. Kompot na zdjęciu wygląda niezwykle zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajny pomysł, żeby połączyć rabarbar z gruszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ha, czyli nie jestem jedyna - gdy tylko robi się gorąco, marzy mi się rabarbarowy napój. Z gruszką i goździkami brzmi miodzio!

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajnie, że zrobiłeś kompot. A skąd masz gruszki? :)

    OdpowiedzUsuń
  17. @ Grace
    Kupiłem w Kauflandzie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. wygląda super! może następny też zrobię z gruszkami? cudne zdjęcie! ten błękit nieba i różowy kolor kompotu suuuper :-)

    OdpowiedzUsuń

  19. to połączenie wprawia w zachwyt :):):)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze. Jeśli komentujesz jako "anonimowy" podpisz się jakoś, żebym wiedział jak się do Ciebie zwrócić.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...