Przepis zaczerpnąłem z książki Carole Clemens Zupy, z serii "Z kuchennej półeczki". To takie małe, kwadratowe książeczki za 15 zł. W tej poświęconej zupom jest sporo fajnych przepisów i kilka wdzięcznych wpadek. W poniższym przepisie na przykład nigdzie nie jest napisane, ze należy dodać zielony groszek... :). A więc podaję przetestowany i poprawiony przepis na zupę z zielonego groszku i porów.
Zupa z zielonego groszku i porów z estragonem
Składniki:
- duża cebula
- 2 pory
- paczka mrożonego groszku (koniecznie mrożony lub świeży, groszek z puszki czy słoika się nie nadaje)
- 2 łyżki białego ryżu (służy zagęszczeniu zupy, będzie potem miksowany)
- 1,5 litra bulionu (w sklepach ekologicznych lub na półkach "organic" supermarketów można kupić całkiem niezłe, nienarzucające się kostki bulionowe bez glutaminianu sodu)
- suszony estragon
- oliwa (w oryginale smażą na maśle, którego nie jestem zwolennikiem)
Przygotowanie:
- Kroję drobno cebulę, następnie starannie myję pory i też kroję.
- Podsmażam parę minut na łyżce oliwy.
- Dorzucam ryż i mrożony groszek. Smażę 2 minuty.
- Wlewam bulion, dosypuję estragon. Gotuję 40 minut pod przykryciem.
- Starannie miksuję blenderem. Po tym może się zdarzyć, że jakieś "stałe elementy" zostaną jeszcze w zupie, ale się tym nie przejmuję. Przygotowując ją na konkurs kulinarny pewnie bym ją jeszcze przetarł :).
- Zmiksowaną gotuję jeszcze 10 minut.
- Podaję z grzankami, groszkiem ptysiowym lub bagietką.
Smacznego!
Wygląda apetycznie! Lubię zielone na talerzu :-).
OdpowiedzUsuńWŁAŚNI SZUKAM IDEALNEGO PRZEPISU NA ZUPĘ Z PORÓW. NIE ŻEBYM DOTYCHCZAS NIE ROBIŁA, A I OWSZEM, ALE CZEGOŚ NOWEGO MI TRZEBA. KSIĄŻKĘ ZUPY C. CLEMENS MAM, A POŁĄCZENIE PORA Z GROSZKIEM FRAPUJĄCE. NO TO CHYBA MAM MÓJ PRZEPIS!POZDR.
OdpowiedzUsuńKluczowy jest w tym przepisie suszony estragon, niestety nie jest łatwo go kupić. Jak na niego trafię to kupuję od razu kilka torebek bo zużywam go też do moich kotletów z estragonem
UsuńJutro wypróbuję :-) Pozdrawiam. MiG
OdpowiedzUsuń