To zupa gęsta i sycąca. Wystarcza mi za cały obiad. Od momentu podjęcia decyzji o jej ugotowaniu do chwili podania upływa 20 minut o ile mam w domu świeżą bagietką i zieloną pietruszką. Pozostałe składniki zazwyczaj są "na stanie". Przepis inspirowany książką Encyklopedią zup (Wyd. Bellona) - oryginał uprościłem i zamieniłem kolendrę na łatwiej dostępną swojską pietruszkę.
Zupa pomidorowa z fasolą
Składniki (ok. 3 porcji):
- 2 ząbki czosnku
- średnia cebula
- puszka pomidorów
- puszka białej fasoli
- słodka papryka w proszku
- zielona pietruszka
- kostka bulionowa (używam eko, bez glutaminianu sodu)
- łyżka mąki kukurydzianej
- sól, pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
- Siekam cebulę i czosnek. Czosnek drobno, cebulę wszystko jedno jak
- Smażę cebulę na łyżce oliwy przez 3 minuty.
- Dorzucam czosnek i smażę jeszcze 2 minuty.
- Dodaje pomidory z puszki i łyżkę papryki, chwilę duszę.
- Wlewam 700 ml wody (mniej więcej...) i dodaję kostkę bulionową. Starannie mieszam - zazwyczaj kostka dobrze się rozpuszcza.
- Gotuję 10 minut.
- Dodaję fasolę z puszki, mąkę kukurydzianą rozmieszaną w odrobinie zimnej wody i gotuję jeszcze 3 minuty. Solę.
- Podaję ze świeżą bagietką i zielona pietruszką.
Polecam!
Nie jadłam jeszcze pomidorowej z fasolą, a szkoda, bo Twoja prezentuję się przepięknie :) Miło mi gościć na Twym blogu, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńLubię takie proste i szybkie zupki:)
OdpowiedzUsuńproste szybkie smaczne i eleganckie! czego chciec wiecej?
OdpowiedzUsuńlubię takie gęste zupy! pomidorowej z fasolą jeszcze nie jadłam, więc pora nadrobić :)
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda.
OdpowiedzUsuńPiękna zupa! Wygląda pysznie, przywołuje na myśl lato...
OdpowiedzUsuńWygląda super, aż mam ochotę na taką zupę. ; )
OdpowiedzUsuńZparszam do mnie. www.kuchniamalegokuchcnika.blox.pl
Dzisiaj zrobię, dziękuję za inspirację:)
OdpowiedzUsuń