niedziela, 17 kwietnia 2011

Jak przyrządzić krewetki? Prosty i niezawodny przepis.



To najprostsza znana mi metoda na przyrządzenie dużych, mrożonych krewetek - czyli tych z opancerzonym ogonem. Kluczową rolę w tym przepisie odgrywa wędzona papryka, ale jeśli jej nie macie to można z powodzeniem użyć zwykłej słodkiej i ostrej papryki. Tyle, że to będzie nieco inne danie...




Krewetki z papryką



Składniki (3 porcje):
  • 40 dg dużych, mrożonych krewetek
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
  • pół łyżeczki ostrej wędzonej papryki
  • odrobina soli
  • oliwa

Przygotowanie:
  1. Rozmrożone krewetki płuczę na sitku. Jeśli zapomniałem je wcześniej rozmrozić to opłukuję letnią wodą, by spłukać glazurę. Czasem zdejmuję opancerzone ogonki - to dobre rozwiązanie, bo zdarza im się kruszyć podczas smażenia. Krewetkę wystarczy przytrzymać za odwłok (czy co ona tam ma) i pociągnąć za pancerzyk. Zejdzie bez problemu.
  2. Kroję świeżą paprykę w paski lub w kostkę.
  3. Rozgrzewam łyżkę oliwy na patelni i wrzucam krewetki. 
  4. Po chwili dorzucam paprykę i całość obsypuję wędzoną papryką. Solę. 
  5. Smażę, aż papryka zmięknie. Jeśli zacznie przywierać podlewam wodą, ale tylko tyle, by wytworzył się gęsty, paprykowy sos.
  6. Delektuję się wspaniałym, dymnym aromatem wędzonej papryki i delikatnym smakiem krewetek. Zagryzam bagietką (najsmaczniejsza jest podpieczona z pomidorami i oliwą).

10 komentarzy:

  1. mam nadzieję, że krewetki są tak chrupiące, na jakie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A więc to te.:)
    Suuuper!:)
    Gdzie można nabyć wędzoną paprykę?
    Ruszam na łowy, bo tego przepisu na pewno sobie nie podaruję.:)
    Serdecznie pozdrawiam.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wędzona papryka to moje odkrycie. Kupiłem ją w Almie, sami chyba importowali. Przeglądałem też oferty sklepów internetowych i chyba trudno ją kupić w rozsądnej cenie. Ale nie zniechęcam - warta jest zachodu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdzieś mi wczorajszy komentarz wcięło.:)
    Na Allegro są 3 rodzaje tej papryki do wyboru - słodka, łagodna i pikantna - którą polecasz?

    OdpowiedzUsuń
  5. Wybrałbym słodką lub łagodną. Pikanterii zawsze można dodać zwykłym chilli.

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne kolory i pewnie tak smakuja jak wygladaja.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zgadza się :) I są błyskawiczne, co nie bez znaczenia.

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam krewetki, ale zawsze brakuje mi pomysłu jak je przyrządzić - ten wydaje się być świetny
    wyglądają wspaniale :)
    dziękuję za Twoje przepisy (przejrzałam intensywnie :) ) na pewno z nich skorzystam
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzięki za świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze. Jeśli komentujesz jako "anonimowy" podpisz się jakoś, żebym wiedział jak się do Ciebie zwrócić.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...