To najprostsza znana mi metoda na przyrządzenie dużych, mrożonych krewetek - czyli tych z opancerzonym ogonem. Kluczową rolę w tym przepisie odgrywa wędzona papryka, ale jeśli jej nie macie to można z powodzeniem użyć zwykłej słodkiej i ostrej papryki. Tyle, że to będzie nieco inne danie...
Krewetki z papryką
- 40 dg dużych, mrożonych krewetek
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
- pół łyżeczki ostrej wędzonej papryki
- odrobina soli
- oliwa
Przygotowanie:
- Rozmrożone krewetki płuczę na sitku. Jeśli zapomniałem je wcześniej rozmrozić to opłukuję letnią wodą, by spłukać glazurę. Czasem zdejmuję opancerzone ogonki - to dobre rozwiązanie, bo zdarza im się kruszyć podczas smażenia. Krewetkę wystarczy przytrzymać za odwłok (czy co ona tam ma) i pociągnąć za pancerzyk. Zejdzie bez problemu.
- Kroję świeżą paprykę w paski lub w kostkę.
- Rozgrzewam łyżkę oliwy na patelni i wrzucam krewetki.
- Po chwili dorzucam paprykę i całość obsypuję wędzoną papryką. Solę.
- Smażę, aż papryka zmięknie. Jeśli zacznie przywierać podlewam wodą, ale tylko tyle, by wytworzył się gęsty, paprykowy sos.
- Delektuję się wspaniałym, dymnym aromatem wędzonej papryki i delikatnym smakiem krewetek. Zagryzam bagietką (najsmaczniejsza jest podpieczona z pomidorami i oliwą).
mam nadzieję, że krewetki są tak chrupiące, na jakie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńŁadnie wyglądają.
OdpowiedzUsuńA więc to te.:)
OdpowiedzUsuńSuuuper!:)
Gdzie można nabyć wędzoną paprykę?
Ruszam na łowy, bo tego przepisu na pewno sobie nie podaruję.:)
Serdecznie pozdrawiam.:)
Wędzona papryka to moje odkrycie. Kupiłem ją w Almie, sami chyba importowali. Przeglądałem też oferty sklepów internetowych i chyba trudno ją kupić w rozsądnej cenie. Ale nie zniechęcam - warta jest zachodu :)
OdpowiedzUsuńGdzieś mi wczorajszy komentarz wcięło.:)
OdpowiedzUsuńNa Allegro są 3 rodzaje tej papryki do wyboru - słodka, łagodna i pikantna - którą polecasz?
Wybrałbym słodką lub łagodną. Pikanterii zawsze można dodać zwykłym chilli.
OdpowiedzUsuńpiękne kolory i pewnie tak smakuja jak wygladaja.
OdpowiedzUsuńZgadza się :) I są błyskawiczne, co nie bez znaczenia.
OdpowiedzUsuńuwielbiam krewetki, ale zawsze brakuje mi pomysłu jak je przyrządzić - ten wydaje się być świetny
OdpowiedzUsuńwyglądają wspaniale :)
dziękuję za Twoje przepisy (przejrzałam intensywnie :) ) na pewno z nich skorzystam
pozdrawiam
Dzięki za świetny przepis!
OdpowiedzUsuń