poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Fajitas z kurczaka - przepis



Świetne, szybkie danie, które można zrobić w 20 minut. Przepis zaczerpnąłem z książki Jamiego Oliviera Każdy może gotować. Zmodyfikowałem go trochę rezygnując z limetki na rzecz cytryny (zawsze jest w domu, no i cena...) oraz dodając ostrą wędzoną paprykę i kukurydzę. Nigdy też nie stosowałem dodatków, które poleca Olivier - salsy pomidorowej, guacamole i sera cheddar. Im dłuższa lista składników dania, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że się za nie wezmę poza weekendem. A w tej wersji - mam poniedziałkową kolację dla dwóch, trzech osób.


Fajitas z kurczaka


Składniki:
  • 1 czerwonej papryki,
  • 1 dużej cebuli,
  • 2 filetów z kurczaka (ok. 30-35 dag), najlepiej z hodowli zagrodowej,
  • kukurydzy (jedna mała puszka lub pół dużej),
  • mniej więcej po łyżeczce ostrej i słodkiej wędzonej papryki (można użyć zwykłej, ale jeśli zdobędziecie wędzoną to nie zawahajcie się jej użyć. W sumie chyba daję dużo papryki - Olivier proponuje połowę mniej),
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego (czyli większa szczypta),
  • soku z połowy cytryny,
  • pieprzu,
  • soli,
  • oliwy,
  • 4 tortilli pszennych.


Przygotowanie:
  1. Przygotowuję miskę, w której będę marynował składniki nadzienia. Kroję kurczaka w paski, a cebulę i paprykę jakkolwiek (kawałki mogą być spore). Pokrojone składniki przekładam do miski.
  2. Posypuję kminem, papryką, solą i pieprzem oraz polewam sokiem z cytryny i oliwą.
  3. Mieszam ręcznie.
  4. Marynuję 10 minut, w międzyczasie rozgrzewając patelnię grillową. Można też użyć zwykłej patelni.
  5. Grilluję ok. 6 minut, pod koniec dodając kukurydzę.
  6. Podgrzewam tortille na suchej patelni, aż zrobi się lekko chrupiąca.
  7. Nakładam na tortille i zawijam. Jak mniej więcej zwija się fajitas pokazuję na zdjęciu, gdzie jest owinięta sylikonowym sznurkiem do pieczeni, aby się nie rozpadła :). Generalnie podaje się tortille niezwiniętą i każdy sobie robi fajitas według własnych potrzeb i zdolności manualnych. Osobiście nie przywiązuję wagi do tego, jaka kompozycja mi wyjdzie.

W smaku wyraźnie czuć kmin i wędzoną paprykę (jeśli użyliście), mięso jest niezwykle delikatne. A przy tym danie jest na tyle proste, że można je włączyć do codziennego menu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze. Jeśli komentujesz jako "anonimowy" podpisz się jakoś, żebym wiedział jak się do Ciebie zwrócić.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...