Jest impreza i ktoś ma ochotę na drinka? Przygotowywanie koktajli indywidualnych może uwięzić gospodarza w kuchni na długie godziny. Zamiast tego w karnawał lepiej podać drink masowy w misce lub wazie i tylko polewać chochelką.
Kruszon to po prostu białe wino z pomarańczami i cukrem. Jego nazwa wywodzi się od formy podania - w dzbanku. Czy z miski gorszy? Nie, i jest go więcej. Jeśli chodzi o składniki jakość wina jest dosyć istotna - nie powinno być za dobre. Dolewanie soku pomarańczowego i dosypywanie cukru do wina za więcej niż 10 zł to niegospodarność :)
Istnieją oczywiście różne wariacje kruszonu, ale zacznę od najprostszego. Proporcje na litr wina.
Kruszon
Składniki:
- litr białego wina
- 3 pomarańcze
- pół cytryny
- 2-3 łyżki cukru (w zależności od gustu)
Przygotowanie:
- Wycisnąłem sok z dwóch pomarańczy i połowy cytryny.
- Zmieszałem sok z cukrem.
- Wlałem wino do szklanej miski i dodałem sok z cukrem. Wymieszałem.
- Dodałem jedną, nieobraną pomarańczę pokrojoną w plasterki.
No to po chochelce!
Świetny przepis! Wydajny, ekonomiczny - no i owoce na pewno przepyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne owoce, winne :)
Usuńo będę musiała zrobić;)
OdpowiedzUsuńProste i szybkie, polecam
Usuń"Jeszcze po chochelce" przeczytałam w głowie śpiewając "jeszcze po kropelce, póki wódka jest w butelce" :D Od razu przypomniały mi się rodzinne biesiady ;)
OdpowiedzUsuńLubię takie połączenia, muszę koniecznie wypróbować :) Latem najbardziej smakuje mi arbuz z winem musującym :)
Można pośpiewać też na wazą z kruszonem :)
UsuńPopieram tę ideę :) ach, kiedy się sama napiję takiego kruszonu ... :(
OdpowiedzUsuńJak będziesz mogła to spróbuj, polecam.
UsuńPodoba mi się :-))
OdpowiedzUsuń:)
Usuń"jeszcze po chochelce" a później przytknie mi etykietka, że jak się dossam do drinków to z czerpaka piję :D
OdpowiedzUsuńTrzeba sobie radzić :)
UsuńNa imprezę jak znalazł :) na pewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuńno chyba się właśnie zakochałam.
OdpowiedzUsuńRobię na najbliższą imprezę!
Fajny poncz :D
OdpowiedzUsuń