czwartek, 20 października 2011

Pyszna brukselka z ciecierzycą i ananasem



Lubicie brukselkę? Z tego, co zauważyłem, nie ma ona wielu entuzjastów. Ja również nim nie byłem, dopóki nie zjadłem brukselki w wykonaniu Agaty, którą poprosiłem o poniższy wpis gościnny: 


Uwielbiam brukselkę, ale wiem, że dla wielu osób jest to jedno ze znienawidzonych w dzieciństwie warzyw. A szkoda, bo te małe kapustki są bogate w beta-karoten i witaminę C, a i walory smakowe mają wspaniałe - brukselka jest słodka i pikantna zarazem. Poniższy przepis to sposób na przekonanie do brukselki jej najbardziej zaciekłych wrogów. Mało kto oprze się temu pysznemu słodko-kwaśnemu daniu o korzennym aromacie.


Brukselka z ciecierzycą i ananasem


Składniki (6 porcji):
  • 0,5 kg namoczonej i ugotowanej ciecierzycy
  • 0,5 kg brukselki
  • ok. pół puszki pokrojonego ananasa i cały syrop
  • pół szklanki wody
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta kminu rzymskiego (opcjonalnie)
  • sól do smaku
  • 0,5 l oleju do smażenia
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:
  1. Namoczoną przez całą noc ciecierzycę gotuję około 45 minut. Ma być miękka, ale nie rozpadać się.
  2. Brukselkę myję, odrzucam brzydkie zewnętrzne listki i przekrawam na pół. Następnie wkładam do specjalnego woreczka do gotowania na parze i gotuję w kuchence mikrofalowej około 3 minut. Można gotować również tradycyjnie na parze, ale w mikrofalówce jest bez porównania szybciej i prościej.
  3. W garnku z grubym dnem podgrzewam olej i kiedy ma już odpowiednią temperaturę wrzucam podgotowaną brukselkę i smażę na złoto. Następnie wyjmuję i odsączam na ręczniku papierowym.
  4. W rondlu rozgrzewam oliwę i wsypuję pieprz, paprykę, cynamon i kmin, mieszam i ciągle mieszając dodaję koncentrat pomidorowy i smażę około 30 sekund.
  5. Następnie dolewam mniej więcej trzy czwarte syropu z ananasa, pół szklanki wody, dodaję też łyżkę śmietany, sól (około pół łyżeczki), oregano i bazylię. Mieszam, żeby powstał gęsty i jednolity sos.
  6. Do wrzącego sosu dodaję ciecierzycę, brukselkę i ananasa. Dokładnie mieszam. Jeśli sos jest zbyt rzadki można go chwilę odparować, jeśli za gęsty - dodać jeszcze wody lub resztę syropu z ananasa (sos będzie słodszy).

Przepis jest nieco zmodyfikowaną wersją przepisu Kingi Błaszczyk-Wójciciej, opublikowanego w "Magazynie Gazety Wyborczej" w latach 90-tych. Orygnalny przepis znajdziecie tutaj.

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam brukselkę :) Bardzo ciekawa odsłona.

    OdpowiedzUsuń
  2. takie połączenie to zaskoczenie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brukselka z ananasem? Tego jeszcze nie słyszałam. To się nazywa inspiracja :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja lubię brukselkę, kocham!! Lubię też cieciorkę, więc to połączenie bardzo mnie interesuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię brukselkę, ale co ciekawe tylko jej zewnętrzne liście. Jestem zaintrygowana tą propozycją!

    OdpowiedzUsuń
  6. Brukselkę uwielbiam ;) ALe w takim wydaniu? Jestem bardzo ciekawa jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  7. strasznie ładna jest ta jesienna kolorystyka:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zaskakujące połączenie składników. Może pozwoliłoby mi przekonać się do brukselki, z którą dotychczas nie przepadałam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy pomysł. Ja brukselkę zawsze lubiłam i uwielbiam do tej pory i chętnie sprawdzę na sobie tę propozycję kulinarną. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. @slyvvia
    Ja też polubliłem :)

    @Bernadeta
    Ale smaczne!

    @veggie
    Pasuje świetnie :)

    @Kerstin
    To należysz chyba do mniejszości :)

    @burczymiwbrzuchu @Bazylia
    Polecam!

    @asieja
    Rzeczywiście, tak jesiennie wyszło :)

    @Hania-Kasia
    Tak samo było ze mną i jestem już przekonany.

    @wilczyca-Aga
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale danie! Kocham ciecierzycę, brukselkę też lubię a ananas jest pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. co to za woreczek do gotowania na parze w mikro? możesz dać zdjęcie i powiedzieć gdzie kupić?
    Dzieki
    pozdrawiam evik

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze. Jeśli komentujesz jako "anonimowy" podpisz się jakoś, żebym wiedział jak się do Ciebie zwrócić.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...