Domową chińszczyznę gotuję od kilku lat i po drodze miałem różne przygody. Eksperymentowałem z twardą, polską wołowiną przekonując się, że właściwe dla niej krótkie smażenie powinno trwać chyba trzy godziny, próbowałem nadać potrawom oddech woka przypalając je w woku ze stali węglowej (podobno może nie przywierać...) czy też przesadzałem z ilością sosu z czarnej fasoli, co czuć było w mieszkaniu przez parę dni.
Po tych doświadczeniach używam teflonowego woka, z mięsa wybieram kurczaka lub wieprzowinę, oszczędnie też stosuję intensywne sosy. Pewnie nigdy nie uda mi się zrobić idealnej chińszczyzny, chociażby z powodu niskiej temperatury smażenia, jaką mogę uzyskać w domu, ale jestem coraz bliżej. W każdym razie wielka micha syczuańskiego kurczaka kung po zebrała wczoraj dobre recenzje :)
Po tych doświadczeniach używam teflonowego woka, z mięsa wybieram kurczaka lub wieprzowinę, oszczędnie też stosuję intensywne sosy. Pewnie nigdy nie uda mi się zrobić idealnej chińszczyzny, chociażby z powodu niskiej temperatury smażenia, jaką mogę uzyskać w domu, ale jestem coraz bliżej. W każdym razie wielka micha syczuańskiego kurczaka kung po zebrała wczoraj dobre recenzje :)
Przepis pochodzi z książki Ching-He Huang Kuchnia chińska. W przeciwieństwie do tradycyjnych wersji kurczaka kung po w tej nie ma orzeszków ziemnych. Od siebie dodałem wytrawnego sherry, ponieważ sos był zbyt gęsty i zrezygnowałem z minikolb kukurydzy. Myślę, że można dosyć swobodnie podejść do tematu warzywnych dodatków, ponieważ i tak pierwsze skrzypce grają tutaj pieprz syczuański i sos hoisin. To one są odpowiedzialne za wyjątkowy, korzenno-słodko-pikanty smak kung po.
Kurczak kung po
Składniki (na 4-5 osób):
- 700 g filetów z kurczaka (u mnie zagrodowego),
- 2 małe czerwone papryki,
- 2 małe zielone papryki,
- 2 średnie cebule,
- 4 łyżki octu ryżowego,
- 4 łyżki sosu hoi-sin,
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
- 4 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry,
- łyżeczka suszonego chilli (użyłem kruszonego, razem z pestkami),
- 2 łyżki mąki kukurydzianej,
- łyżeczka pieprzu syczuańskiego,
- łyżeczka soli,
- olej.
Przygotowanie:
- Starannie utłukłem pieprz syczuański w moździerzu.
- Pokroiłem kurczaka na niezbyt drobne kawałki i połączyłem go w misce z pieprzem syczuańskim, solą i mąką kukurydzianą.
- Pokroiłem na spore kawałki papryki i cebulę.
- Połączyłem w miseczce składniki sosu: 4 łyżki octu ryżowego, 4 łyżki sosu hoisin, 4 łyżki wina ryżowego lub sherry i 2 łyżki ciemnego sosu sojowego.
- Rozgrzałem dobrze woka. Smażyłem kurczaka na łyżce oleju przez 6 minut, po czym wyjąłem go do miski.
- Wlałem do woka łyżkę oleju i wrzuciłem warzywa. Dusiłem je parę minut po czym dodałem kurczaka i chilli.
- Po paru minutach wlałem sos, chwilę gotowałem.
- Podałem w dużej misce razem z miską białego ryżu. Do tego białe wino.
Na koniec polecam krótki film sympatycznej Ching-He Huang o tym, co trzeba mieć w kuchni, by gotować po chińsku. Wszystkie składniki są do kupienia w Polsce poza winem ryżowym - zastąpić je można z powodzeniem wytrawnym sherry.
Ja od niedawna eksperymentuję z wokiem i kuchnią chińską. Na pewno wypróbuję Twój przepis.
OdpowiedzUsuńRobiłam go kiedyś, ale z zupełnie innego przepisu. Tę książkę mam chyba nawet w posiadaniu, więc i może ten wykorzystam;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Też mam teflonowy wok, bo te żeliwne to jakaś ściema i wszystko się w nich pali.
OdpowiedzUsuńPozdr
Basia
Rewelacja, że bez orzeszków, nie przepadam za nimi. I dobrze, że wybrałeś kurczaka, faktycznie na wołowinę można się nie doczekać :)
OdpowiedzUsuńpyszna jest ta micha:)
OdpowiedzUsuń@Iza @Panna Malwinna
OdpowiedzUsuńPolecam ten przepis!
@Basia
Nigdy mi się nie udało stworzyć "nieprzywierającej warstwy" z oleju chociaż to podobno proste :)
@Grace
:) Jedynie polędwica wołowa się szybko smaży, ale jest strasznie droga...
@aga
Dzięki :)
mam żeliwny wok i nieprzywierająca warstwa to wg mnie mit :)
OdpowiedzUsuńkażdy żeliwny garnek ma jednak kilka zalety:
- nawet jak żelazo przejdzie do potrawy, to nie wywoła reakcji alergicznej (tak jak nikiel z garnków ze stali 18/8) oraz nie zatruwa organizmu, jak teflon z łuszczącej się patelni
- długo trzyma ciepło
- jest na wieki (żeliwne garnki Mamy mają po 40 lat i są ok)
Co do szybkości smażenia chińszczyzny, to wydaje mi się, że to jednak kwestia za niskich temperatur naszych palników w kuchenkach gazowych:)
Wino ryżowe też w Polsce jest - mam je w lodówce, kupiłam w sklepie azjatyckim w Warszawie.
OdpowiedzUsuńRobię się głodna od samego patrzenia na to zdjęcie.
OdpowiedzUsuń@Agna
OdpowiedzUsuńTeż myślę, że trudno uzyskać odpowiednią temperaturę, ale nasza wołowina jest twarda, to inna sprawa :) Jak dla mnie żeliwne garnki są świetne do pieczenia i duszenia. No i rzeczywiście - wieczne.
@hania-kasia
Szukam od lat i nic... Dobrze wiedzieć, może uda mi się zamówić!
Wow, musiało być niesamowicie pyszne! Jakoś nigdy chińszczyzna do mnie "nie przemawiała", ale to danie wzbudziło moją ciekawość:)
OdpowiedzUsuńAle fajna mieszanka składników!
OdpowiedzUsuń@Nemi
OdpowiedzUsuńByło:)
@burczymiwbrzuchu
Sprawdziła się :)
Uwielbiam chińszczyznę, generalnie, chińska kuchnia całkiem mi odpowiada. Twoja potrawka wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
yummymorning.blogspot.com
http://tinyurl.com/3x6xzny
OdpowiedzUsuńJa także uwielbiam chińską kuchnię, no może nie w całej swej okazałości =)
OdpowiedzUsuńTwoj przepis wygląda naprawdę apetycznie
Będę odwiedzać=)
@shaday
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
@gruba jadzia
hehe:)
@Jedyna singielka w mieście
Zapraszam!
niezłe miałeś przygody z chińską kuchnią, ja się do tej pory nie podjęłam prób, ze strachu, tym bardziej że nie posiadam woka.
OdpowiedzUsuńAle micha syczuańska wygląda bosko.
Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Nie ma jak kurczak kung pao. Szybki w wykonaniu i idealny w smaku. Ja wybieram jednak wariant z orzeszkami, bo bardzo je lubie w tym daniu. Sliczne zdjecie, wyglada bardzo apatycznie.
OdpowiedzUsuńNieprzywieralnosc woka to nie zaden mit. Ja mojego mam od 10 lat i faktycznie ladnie sciemnial i stworzyl nieprzywieralna warstwe. Takiemm wokiem trzeba sie odpowiednio zajac zaraz po zakupie i przepalic go na palinku lub w piekarniku. Sa 2 metody. Pierwsza to przy pomocy oleju, illa soli. Dodatkowo przepalanie trzeba stosowac przed kazdym uzyciem, wg. tej instrukcji, ktora zaczerpnelam z ksiazki Fuchsji Dunlop:
http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=257
Po zastosowaniu tej metody nic nie przywiera. Ani mieso ani tofu.
Wok teflonowy moze i jest wygodny, ale teflonu nie powinno sie rozgrzewac do az tak ekstremalnych temperatur, nawet takiego z nieuszkodzona powierzchnia, bo wytwarza szkodliwe substancje.
Co do rodzimej wolowiny to tez zrezygnowalam z jej obrobki cieplnej. Sprobowalam moze ze 2 razy i chyba nie wyszlo to co trzeba. Sprobuje jeszcze z bulgogi i pokroje na prawde na cieniutkie paseczki, jak nie wyjdzie to chyba trzeba zaczac uzywac pooledwicy wolowej (no ale to juz inna bajka).
@mnemonique
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, nie ma się czego bać w gruncie rzeczy :)
@thiessa
Próbowałem przepalania woka, ale się zniechęciłem :) Nie wiedziałem też, że należy go przepalać za każdym razem. Co do wołowiny, to polecam irlandzką na steki dostępną w Tesco.
mnaimiii :) wygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńchińszczyzna to jedno z tych niewielu dań, których ja nie robię. Co więcej, nie robi go nawet moja mama. Bo specjalistą w tej dziedzinie jest - o dziwo - mój brat. Swoją droga to chyba jedyne co wychodzi jadalne (i pyszne!) spod jego reki :)
OdpowiedzUsuńObadam ta wolowine, jak bede w tesco, dzieki.
OdpowiedzUsuńA z prawdziwym wokiem warto sprobowac. Jest niezniszczalny i czym starszy tym lepszy. Jeden porzadny starczy chyba do konca zycia:-)
Nie mam niektórych składników, więc popatrzę i skosztuję zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Zjadłabym nawet dziś, teraz, zaraz :D
OdpowiedzUsuńYou can use a Dutch oven as a way to prepare breads.
OdpowiedzUsuńMost electrical wiring typically is original, the particular table lamp is
tried out, it's inevitably will be rewired after a few months long before increasing. Convection preparation ovens can be found in assorted types, in most cases the classification were to be another according to the power source simple fact that sets invest in. Creamy colored toasters examined up at a faster rate when compared with what all the other you need to and even ie, but nevertheless , ie includes the pitfall with preparing to be readily broken or cracked. A person's recipe books recommendations might be "iffy".
Truth be told there or. That it takes the strength of 900 m which is quite tall to acquire stove of
such collection.
Here is my web page magic chef microwave toaster combo