poniedziałek, 20 czerwca 2011

Wiosenna zupa jarzynowa ze szpinakiem



Pojawiła się już pierwsza żółta fasolka, są jeszcze młode marchewki, selery i kalarepki. By skorzystać z tego wiosennego bogactwa zrobiłem wieloskładnikową zupę jarzynową, która nie wymaga osobnego gotowania bulionu. Robi się sam z podsmażonych na oliwie warzyw. Warto ją zagęścić kaszą manną i doprawić ziołami - wybrałem tymianek. Dzięki niemu i oliwie zupa smakuje nieco śródziemnomorsko.

Ostrzegam, że z podanych składników wychodzi olbrzymi gar zupy, na oko 8 dużych porcji (może nawet więcej).


Wiosenna zupa jarzynowa ze szpinakiem


Składniki:
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • bulwa młodego selera z nacią
  • pół dużej kalarepy
  • 20 dag fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej)
  • nieduży kalafior
  • 8 małych ziemniaków
  • paczka szpinaku (250 g)
  • 4 łyżki kaszy manny
  • sól
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz ziarnisty
  • tymianek
  • oliwa

Przygotowanie:
  1. Pokroiłem warzywa - marchewki, pietruszki, kalarepkę i bulwę selera w zapałki (jeśli tak duże kawałki jeszcze mogą nosić tę nazwę), a ziemniaki w kostkę. Różyczki kalafiora podzieliłem na części, fasolkę, po odcięciu końcówek pokroiłem na kawałki.
  2. Podsmażyłem pokrojone warzywa na 3 łyżkach oliwy. Gdy zaczęły lekko brązowieć zalałem je wodą (nie jestem w stanie podać jej dokładnej ilości, ale chodzi o to, by osiągnąć efekt zupy, a nie gulaszu warzywnego). 
  3. Doprawiłem łyżeczką tymianku, dodałem ziele angielskie, ziarnisty pieprz i liść laurowy. Gotowałem dwadzieścia minut. 
  4. Dodałem pokrojoną nać selera i kaszę mannę. Gotowałem jeszcze dwie minuty.
  5. Dorzuciłem umyty szpinak. 

Smacznego!

22 komentarze:

  1. Wygląda całkiem smakowicie. Bardziej zachęcająca od kremów szpinakowych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z takich pysznych warzyw po prostu musi powstać smaczna zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z takich mlodych warzyw jest super pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie jutro też zupa, ale kukurydziana, na bulionie z nachosami. I zaszaleję: dodam świeży koperek;) Zupy są fajne, a szpinor wymiata! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. szpinak w zupie jest dobry. Kompletnie zapomnialam o tym polaczeniu, ale to dlatego, ze rzadko robie zupy. Moze jednak czas sobie jakies przypomniec :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Chodzi za mną taka zupka. Na pewno kiedyś spróbuję :)
    Tak nawiasem mówiąc : gotujący facet mi imponuje, mało mam takich w swoim otoczeniu :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja teraz prawie codziennie wcinam fasolkę szparagową :D Ale takiej zupy letniej to jeszcze nie było w tym roku...zapiszę sobie przepis i jak jeszcze zapoluję na szpinak to na pewno zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  8. @NaStole.pl
    Tutaj właściwie szpinak jest tylko jednym ze składników, nie dominuje. Spokojnie można podać taką zupę osobom nie podchodzącym entuzjastycznie do szpinaku.

    @Doctor @Aga @Tastfully
    Młode warzywa są super :) Najlepszy czas na zupę jarzynową!

    @Nieśka
    U mnie szpinor wymiata dopiero w tym roku, ale tak już zostanie

    @katie
    W zupie to fajny, zdrowy dodatek, który się w ogóle nie narzuca smakowo.

    @Em.
    Dzięki! Wpadłem na Twojego zdrowego bloga, podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
  9. @Arven

    Kupuję paczkowany. U mnie jest łatwo dostępny w hipermarketach.

    OdpowiedzUsuń
  10. O, zdecydowanie piszemy się na taką szpinakową zupę!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. podobne kolory goszcza na naszym stole.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniała! I cudowny dodatek szpinaku!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. kompozycja warzyw idealnie mi pasuje na jutrzejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja też bardzo lubię zupy z podsmażanymi na oliwie warzywami, nieporównywalny aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  15. fajna jest taka wiosna w miseczce.

    OdpowiedzUsuń
  16. wygląda obłędnie, najbardziej lubię takie wiosenno letnie zupki, pełne smaków warzyw!
    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Warzywa na salony a zupa do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Idealna propozycja na lekki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  19. jaka piękna zupa! nie używałam jeszcze nigdy szpinaku w ten sposób... wypróbuję niezwłocznie. dzięki za inspirację:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Rety jaka ta zupa jest piekna! to już któraś z kolei która musze wypróbować! a ja zupiarą jestem i w dodatku szpinak uwielbiam! dzięki za przepis :-)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze. Jeśli komentujesz jako "anonimowy" podpisz się jakoś, żebym wiedział jak się do Ciebie zwrócić.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...