Dostałem ostatnio w prezencie ciekawy produkt - ziarna pszenicy durum paraboiled. W przeciwieństwie do zwykłych ziaren, tych nie trzeba namaczać i gotują się krótko - 10 minut. Jeśli będziecie mieli okazję zrobić zakupy we Włoszech, to szukajcie żółtego pudełka z napisem Chicchi di Grano Paraboiled. Jeśli nie, użyjcie pęczaku. Będzie smakowało inaczej, ale równie dobrze.
Ziarna pszenicy mają bardzo wyrazisty smak, przy którym znikają delikatne dodatki. Towarzystwo musi mieć więcej charakteru.
Kasza z pszenicy z oliwkami, chorizo i papryką
Składniki (3 porcje):
- 250 g ziaren pszenicy durum paraboiled lub pęczaku
- chorizo wielkości kciuka
- 2 małe czerwone cebule
- dwa ząbki czosnku
- garść czarnych lub zielonych oliwek (użyłem obu rodzajów)
- czerwona papryka
- 6-8 pomidorków koktajlowych
- pęczek zielonej pietruszki
- ostra papryka w proszku (użyłem peperoncino - ma świetny kolor i jest bardzo drobno zmielone)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Pokroiłem: cebulę w piórka, paprykę w kostkę, chorizo w półplasterki, pomidorki na pół, oliwki i czosnek w plasterki. Posiekałem pietruszkę.
- Zeszkliłem na oliwie cebulę posypaną ostrą papryką.
- Dodałem czosnek i chorizo. Smażyłem ok. dwóch minut.
- Wsypałem na patelnię paprykę, pomidory i oliwki. Dusiłem, aż papryka nieco zmiękła.
- Dodałem ugotowane ziarna pszenicy i zieloną pietruszkę. Zamieszałem i podałem.
Ale pyszne danie :) I takie kolory wiosenne :)
OdpowiedzUsuńCiekawie się prezentuje to danie.
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda! Poza tym nigdy nie jadłam ziaren pszenicy.:) Jestem też nieustannie pod wrażeniem Twoich gustów kulinarnych.:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie, są w nim same pyszności! btw dobra jest też pszenica namoczona i krótko podsmażona na oliwie.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na wykorzystanie tej pszenicy :) Spróbuję, choć na razie pewnie z pęczakiem.
OdpowiedzUsuńfajne kolorki, też nigdy nie próbowałam ziaren durum, ciekawe jak to smakuje?
OdpowiedzUsuńwiem czego w mojej kuchni brakuje, ziaren pszenicy, ciekawe jak smakuja w normalnym daniu?
OdpowiedzUsuńCudowne! Piękne kolory i samo zdrowie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Świetny pomysł na kaszę!Jestem pod wrażeniem i koniecznie wypróbuję z kaszą lub orkiszem.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń