środa, 18 maja 2011

Kasza z pszenicy z oliwkami, chorizo i papryką



Dostałem ostatnio w prezencie ciekawy produkt - ziarna pszenicy durum paraboiled. W przeciwieństwie do zwykłych ziaren, tych nie trzeba namaczać i gotują się krótko - 10 minut. Jeśli będziecie mieli okazję zrobić zakupy we Włoszech, to szukajcie żółtego pudełka z napisem Chicchi di Grano Paraboiled. Jeśli nie, użyjcie pęczaku. Będzie smakowało inaczej, ale równie dobrze.

Ziarna pszenicy mają bardzo wyrazisty smak, przy którym znikają delikatne dodatki. Towarzystwo musi mieć więcej charakteru.


Kasza z pszenicy z oliwkami, chorizo i papryką



Składniki (3 porcje):
  • 250 g ziaren pszenicy durum paraboiled lub pęczaku
  • chorizo wielkości kciuka
  • 2 małe czerwone cebule
  • dwa ząbki czosnku
  • garść czarnych lub zielonych oliwek (użyłem obu rodzajów)
  • czerwona papryka
  • 6-8 pomidorków koktajlowych
  • pęczek zielonej pietruszki
  • ostra papryka w proszku (użyłem peperoncino - ma świetny kolor i jest bardzo drobno zmielone)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Pokroiłem: cebulę w piórka, paprykę w kostkę, chorizo w półplasterki, pomidorki na pół, oliwki i czosnek w plasterki. Posiekałem pietruszkę.
  2. Zeszkliłem na oliwie cebulę posypaną ostrą papryką.
  3. Dodałem czosnek i chorizo. Smażyłem ok. dwóch minut.
  4. Wsypałem na patelnię paprykę, pomidory i oliwki. Dusiłem, aż papryka nieco zmiękła.
  5. Dodałem ugotowane ziarna pszenicy i zieloną pietruszkę. Zamieszałem i podałem.

11 komentarzy:

  1. Ale pyszne danie :) I takie kolory wiosenne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawie się prezentuje to danie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie to wygląda! Poza tym nigdy nie jadłam ziaren pszenicy.:) Jestem też nieustannie pod wrażeniem Twoich gustów kulinarnych.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe danie, są w nim same pyszności! btw dobra jest też pszenica namoczona i krótko podsmażona na oliwie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy pomysł na wykorzystanie tej pszenicy :) Spróbuję, choć na razie pewnie z pęczakiem.

    OdpowiedzUsuń
  6. fajne kolorki, też nigdy nie próbowałam ziaren durum, ciekawe jak to smakuje?

    OdpowiedzUsuń
  7. wiem czego w mojej kuchni brakuje, ziaren pszenicy, ciekawe jak smakuja w normalnym daniu?

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne! Piękne kolory i samo zdrowie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł na kaszę!Jestem pod wrażeniem i koniecznie wypróbuję z kaszą lub orkiszem.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze. Jeśli komentujesz jako "anonimowy" podpisz się jakoś, żebym wiedział jak się do Ciebie zwrócić.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...