Dzisiaj szybki deser, którego przygotowanie (razem z pieczeniem) zajmuje około 25 minut.
Rabarbar pod kruszonką
Składniki (4 porcje):
- 4 łodygi rabarbaru
- 100 g cukru + 1 łyżka
- 100 g mąki
- 150 g margaryny
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
- Rabarbar umyłem, obrałem i pokroiłem w plastry.
- Wrzuciłem do garnka i dusiłem około pięciu minut z łyżką cukru i szczyptą cynamonu.
- Z mąki, cukru, cukru wanilinowego i margaryny szybko zagniotłem kruszonkę.
- Foremki wysmarowałem margaryną i obsypałem mąką.
- Rozdzieliłem rabarbar po równo do każdej foremki i przykryłem kruszonką.
- Piekłem 15 minut w temperaturze 200 stopni.
- Posypałem płatkami migdałów, żeby ładnie wyglądało na zdjęciu.
Kruszonki można przygotować więcej i zamrozić. Będzie na kolejny deser - ze śliwek, jabłek, wiśni czy innych owoców.
Widząc takie pyszności aż się uśmiecham do monitora :) Super!
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze że mam rabarbar w ogrodzie ale jeszcze nic z nim w tym roku nie zdziałałam:P twój deser strasznie kusi! kocham to połączenie.
OdpowiedzUsuńSerdecznie witam.Wczoraj zrobiłam sobie podobny deser z truskawkami,była to podzielona porcja z normalnej receptury,ale jak na jedną osobę to i tak za dużo.Nie wpadłam na pomysł z zamrożeniem kruszonki,super rozwiązanie na przyszłość......Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńale pyszne kokilki:) tez chce takie:)
OdpowiedzUsuńNormalnie jedno wielkie mniam!
OdpowiedzUsuńChyba zacznę się niedługo włamywać do niektórych kuchni przez monitor...
;)
Poproszę takie na śniadanie!
OdpowiedzUsuńo mammma! ja też, ja też chcę taki poranek!
OdpowiedzUsuńo mniam. pysznie wygląda i wyobrażam sobie ten smak i zapach. Kapitalne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wizytę na moim blogu!
Pozdrawiam ciepło
Oj tak, rabarbar i kruszonki to jest TO :) Bardzo apetyczna fotka!
OdpowiedzUsuńOczami się je :) Pysznie i rabarbarowo :)
OdpowiedzUsuńPycha! zdecydowanie za rzadko wykorzystuje w kuchni rabarbar. Zjadłabym teraz taki deser :)
OdpowiedzUsuń