środa, 4 maja 2011

Przepis na botwinkę



Chociaż jest zimno, postanowiłem ugotować wiosenną, niskokaloryczną botwinkę. Jest w niej co prawda trochę cukru i ziemniaki, ale śmietany tylko tyle, co na zdjęciu...


Botwinka


Składniki (6-8 porcji):
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 kg buraków
  • włoszczyzna - 2 marchewki, pietruszka, ćwiartka selera
  • ziemniaki - 2 na osobę
  • śmietana
  • koperek
  • sól
  • cukier

Przygotowanie:
  1. Obrałem i pokroiłem buraki oraz włoszczyznę. Gotowałem godzinę i następnie wyłowiłem warzywa z wywaru.
  2. Do wywaru wrzuciłem drobno pokrojone grubsze pędy i bulwy botwinki (bez liści). Gotowałem 15 minut.
  3. Dodałem pokrojone liście botwinki i gotowałem kolejne 10 minut.
  4. Spróbowałem. Doprawiłem cukrem i solą (jeśli w tym momencie okaże się, że botwinka jest zupełnie pozbawiona kwaśnego, buraczanego smaku, można ją uratować koncentratem barszczu. Nie może to być jednak barszcz kiszony ani zawierający czosnek).
  5. Podałem z gotowanymi ziemniakami, koperkiem. Już na talerzu dodałem trochę śmietany 12%.


Smacznego!

12 komentarzy:

  1. pyszna, domowa zupa. pełna radosnych wspomnień i smakowitych aromatów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm...botwinka...botwinkożercą też jestem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! :) I tak wiosennie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda fajnie, ale dziś potrzebny mi rozgrzewający rosół, a botwinka na ciepły weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam botwinkę, już się nie mogę doczekać kiedy buraczki na ogródku będą na tyle duże, żeby zrobić z nich zupkę, na razie wyszły z ziemi

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiosenna zupka jak najbardziej na miejscu, idzie ocieplenie przecież.

    OdpowiedzUsuń
  7. ja uwilbiam botwinkowyu chłodnika ale jeszcze poczekam az sie zrobi ciepło bo w taki ziąb jesc botwinkowy chłodnik to grzech.
    a twoja zupka bardzo apetyczna.

    OdpowiedzUsuń
  8. ładna ta botwinka!

    OdpowiedzUsuń
  9. O,botwinka!prawdziwa wiosenna zupa!Bardzo lubię.Jutro zrobię na obiad.Robię bardzo podobnie,ale nie dodaję śmietany tylko jogurt bez cukru.W ogóle nie używam śmietany.Pyszności na tym Twoim blogu,tylko gotować i jeść.Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale mi smaka narobiłaś tą Twoją pyszną zupką, gdybym mogła zjadła bym chyba ze 3 talerze:-)Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze. Jeśli komentujesz jako "anonimowy" podpisz się jakoś, żebym wiedział jak się do Ciebie zwrócić.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...