Inny niż chiński. Pomidory koktajlowe, ogórek, sos rybny sprawiają, że to danie może pozytywnie zaskakiwać. Przepis znalazłem w książce Sallie Morris Kuchnia tajska - to proste!. Żeby było jeszcze prościej, poddałem go drobnym modyfikacjom.
Kurczak słodko-kwaśny po tajsku
Składniki (3 porcje):
- 40 dg kurczaka (udało mi się kupić takiego z hodowli zagrodowej)
- 1/2 sałatkowego ogórka
- 5 pomidorków koktajlowych
- pęczek dymki (dla mnie tym razem "pęczek" to były trzy cebulki z zielonym)
- czerwona papryka
- chilli świeże lub suszone (użyłem suszonego, grubo mielonego. Świeże z niewiadomych przyczyn jest u nas w tej chwili strasznie drogie)
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- łyżka sosu rybnego
- łyżka octu ryżowego
- łyżeczka cukru pudru
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
- Pokroiłem kurczaka w cienkie paski i odłożyłem do jednej miski.
- Drugą napełniłem pokrojonym w plasterki ogórkiem, grubo siekaną dymką i papryką oraz pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami koktajlowymi.
- W miseczce zmieszałem 5 łyżek wody ze składnikami sosu: koncentratem pomidorowym, sosem rybnym, octem ryżowym i cukrem pudrem.
- W rozgrzanym woku smażyłem kurczaka na łyżce oleju, ciągle mieszając przez 5 minut.
- Dodałem warzywa i sos. Dusiłem kolejne 5 minut.
- Podałem z ryżem jaśminowym.
- Puściłem dołączoną do książki płytę z tajską muzyką ;).
Muszę przyznać, że wygląda ciekawie, jednak zestawienie cukru pudru i sosu rybnego trochę mnie zaskoczyło. Jak rozumiem, płyta z muzyką jest koniecznym składnikiem przepisu? ;-)
OdpowiedzUsuńMożna spróbować bez muzyki, ale nie ręczę za efekty :)
OdpowiedzUsuńJestem zaskoczona, że w daniu nie ma mleka kokosowego - jestem bardzo przyzwycajona do dań tajskich w sosach na jego bazie.
OdpowiedzUsuńŚwietne :) Uwielbiam takie dania.
OdpowiedzUsuńMeksyk, Tajlandia...wszechstronnie u ciebie...chyba jednak wolę meksyk:)
OdpowiedzUsuńAzjatyckie smaki lubię bardzo.
OdpowiedzUsuńDanko z kurczaka wygląda naprawdę apetycznie!:)
@ hania-kasia
OdpowiedzUsuńJuż niedługo kolejny przepis bez mleka kokosowego. Przekonuję się, że kuchnia Tajska jest bardzo zróżnicowana i sporo jest w niej dań nie przypominających curry (za którym, oczywiście przepadam :)
Kieszonkę robi się banalnie, trzeba utrafić gdzieś koło środka mięsa, jakimś szerokim nożem.:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na trochę innego kurczaka słodko kwaśnego.Wypróbuje :)
@próba_smaku
OdpowiedzUsuńDzięki. Właśnie tak zrobię :)
Zdjęcie jest obłędne. Śliczne, mocne kolory, i takie czyste...cudo!
OdpowiedzUsuńDanie zresztą też trafia w moje preferencje, moje ulubione :D