niedziela, 15 maja 2011

Kurczak słodko-kwaśny po tajsku



Inny niż chiński. Pomidory koktajlowe, ogórek, sos rybny sprawiają, że to danie może pozytywnie zaskakiwać. Przepis znalazłem w książce Sallie Morris Kuchnia tajska - to proste!. Żeby było jeszcze prościej, poddałem go drobnym modyfikacjom.


Kurczak słodko-kwaśny po tajsku


Składniki (3 porcje):
  • 40 dg kurczaka (udało mi się kupić takiego z hodowli zagrodowej)
  • 1/2 sałatkowego ogórka
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • pęczek dymki (dla mnie tym razem "pęczek" to były trzy cebulki z zielonym)
  • czerwona papryka
  • chilli świeże lub suszone (użyłem suszonego, grubo mielonego. Świeże z niewiadomych przyczyn jest u nas w tej chwili strasznie drogie)
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżka octu ryżowego
  • łyżeczka cukru pudru
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:
  1. Pokroiłem kurczaka w cienkie paski i odłożyłem do jednej miski.
  2. Drugą napełniłem pokrojonym w plasterki ogórkiem, grubo siekaną dymką i papryką oraz pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami koktajlowymi.
  3. W miseczce zmieszałem 5 łyżek wody ze składnikami sosu: koncentratem pomidorowym, sosem rybnym, octem ryżowym i cukrem pudrem.
  4. W rozgrzanym woku smażyłem kurczaka na łyżce oleju, ciągle mieszając przez 5 minut.
  5. Dodałem warzywa i sos. Dusiłem kolejne 5 minut.
  6. Podałem z ryżem jaśminowym.
  7. Puściłem dołączoną do książki płytę z tajską muzyką ;).

10 komentarzy:

  1. Muszę przyznać, że wygląda ciekawie, jednak zestawienie cukru pudru i sosu rybnego trochę mnie zaskoczyło. Jak rozumiem, płyta z muzyką jest koniecznym składnikiem przepisu? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można spróbować bez muzyki, ale nie ręczę za efekty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem zaskoczona, że w daniu nie ma mleka kokosowego - jestem bardzo przyzwycajona do dań tajskich w sosach na jego bazie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne :) Uwielbiam takie dania.

    OdpowiedzUsuń
  5. Meksyk, Tajlandia...wszechstronnie u ciebie...chyba jednak wolę meksyk:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Azjatyckie smaki lubię bardzo.
    Danko z kurczaka wygląda naprawdę apetycznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. @ hania-kasia
    Już niedługo kolejny przepis bez mleka kokosowego. Przekonuję się, że kuchnia Tajska jest bardzo zróżnicowana i sporo jest w niej dań nie przypominających curry (za którym, oczywiście przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kieszonkę robi się banalnie, trzeba utrafić gdzieś koło środka mięsa, jakimś szerokim nożem.:)
    Fajny pomysł na trochę innego kurczaka słodko kwaśnego.Wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. @próba_smaku

    Dzięki. Właśnie tak zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zdjęcie jest obłędne. Śliczne, mocne kolory, i takie czyste...cudo!
    Danie zresztą też trafia w moje preferencje, moje ulubione :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze. Jeśli komentujesz jako "anonimowy" podpisz się jakoś, żebym wiedział jak się do Ciebie zwrócić.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...