Jakie jest wino na lato? Moim zdaniem powinno być lekkie, aromatyczne i orzeźwiające. Dziękujemy garbnikom i dymnym aromatom, którymi można popijać zimowe potrawy. Wino na lato musi pasować do letnich dań i nadawać się do picia także wtedy, gdy już znikną z talerzy, a my jeszcze smakujemy wieczór po gorącym dniu.
Zaczynam od najlepszego jakie znam, chociaż pewnie poznam jeszcze sporo. Katalońska Esmeralda to mieszanka szczepów Moscatel de Alejandría (odmiany muscatu) i Gewürztraminer. Każdy z nich osobno potrafi stworzyć dobre letnie wino. Razem składają się na wino letnie do kwadratu.
Po odkorkowaniu z butelki eksploduje zapach kwiecistej łąki. Kiczowaty opis? Nie, naprawdę jest tak intensywne. W smaku wyczuliśmy zielone jabłko. Producent na etykiecie sugeruje marakuję, z czym można się zgodzić i banan, którego trudno się tu doszukać. Z czym jeść? Do ryb i owoców morza proponowanych na etykiecie powinno pasować. My zagryzaliśmy je szynką serrano i bagietką z oliwą i pomidorami. Jako składnik kolacji złożonej z dojrzewających wędlin, oliwek i innych przekąsek sprawdzi się świetnie.
Importer: PWW (sugeruję importerowi, aby nie używał na etykiecie określenia "morze Śródziemnomorskie"). Cena: 35 zł.
Zachęcona:)
OdpowiedzUsuń