Bardzo często przyrządzam jako sos do spaghetti to proste ragu (czyli sos mięsny), które łatwo poddaje się różnym modyfikacjom. Najważniejsza jest jednak podstawa sosu.
Sos do spaghetti - proste ragu
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego - można użyć dowolnego mięsa (sam nie używam czystej wołowiny, gdyż się za długo gotuje),
- 2 puszki pomidorów - najlepiej je zmiksować,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- suszone oregano,
- 3 listki laurowe,
- świeża bazylia,
- oliwa.
Przygotowanie:
Najpierw podsmażam przez chwilę na łyżce oliwy posiekane cebule i czosnek razem z garścią oregano. Dorzucam mięso, smażę ciągle mieszając aż przestanie być surowe. Dodaję zmiksowane pomidory i listki laurowe (nie zmiksowane :). Duszę ok. godziny. Podaję ze świeżą bazylią i makaronem spaghetti.
Uwagi i możliwe modyfikacje:
Najpierw podsmażam przez chwilę na łyżce oliwy posiekane cebule i czosnek razem z garścią oregano. Dorzucam mięso, smażę ciągle mieszając aż przestanie być surowe. Dodaję zmiksowane pomidory i listki laurowe (nie zmiksowane :). Duszę ok. godziny. Podaję ze świeżą bazylią i makaronem spaghetti.
Uwagi i możliwe modyfikacje:
- czas duszenia jest zależny od rodzaju mięsa. Ragu z mięsa indyczego będzie gotowe w 45 minut, wołowina potrzebuje dwóch godzin.
- refleksja na temat gotowania makaronu - ostatnio zauważyłem, że naprawdę jest istotne jakiej ilości wody się używa. Ugotowany w mniejszej niż 1 l / 100g jest mniej smaczny - klei się.
- ragu można gotować z dwiema gałązkami świeżego rozmarynu.
- zamiast rozmarynu można, co robię ostatnio, dodać na samym końcu gotowania odrobinę startej gałki muszkatałowej. Nie pamiętam, gdzie to wyczytałem, ale zaręczam, że ktoś poza mną jeszcze tak robi. Efekt jest ciekawy.
Aż ślinka cieknie! Chyba jutro zrobię na obiad. Można posypać serem czy nie?
OdpowiedzUsuńSam nie posypuję. Powinno być smaczne ze świeżo startym parmezanem.
OdpowiedzUsuń