sobota, 30 kwietnia 2011

Błyskawiczny makaron z tuńczykiem i oliwkami



Szybkie i pyszne danie z gotowych produktów, które zawsze mam w domu.


Makaron z tuńczykiem i oliwkami


Składniki (dwie duże porcje):
  • 200 g makaronu (penne lub farfalle)
  • puszka tuńczyka w oleju
  • garść czarnych oliwek
  • 3 łyżki ajvaru (ostrego lub łagodnego, lubię ten z Podravki)
  • szczypta chili (opcjonalnie)

Przygotowanie:
  1. Gotuję makaron i w tym czasie przygotowuję dodatki, czyli:
  2. Tuńczyka odsączam z oleju i podsmażam.
  3. Kroję oliwki i wrzucam do tuńczyka.
  4. Dodaję ajvar i chili.
  5. Całość dokładnie mieszam.

Odcedzam makaron ugotowany al dente tak, aby na dnie garnka zostało odrobinę wody. Dodaję sos i całość mieszam.


Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Za ajvar duży plus...kocham ajvar...:)i szybkie makarony też...

    OdpowiedzUsuń
  2. Też lubię ajwar, ale jadłam tylko na kanapkach. Pora spróbować na ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No ładnie! Ajvaru też nie jadłam! Jeszcze trochę a okaże się, że to co, jadłam to jedno wielkie nic!
    A wydawało mi się, że prowadzą urozmaiconą kuchnię.;)
    Super danko!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Często robię podobny, ale bez Ajvaru. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Też robiłam coś podobnego:

    http://ziolowyzakatek.blogspot.com/2010/01/makaron-z-bazylia-i-tunczykiem.html

    I potwierdzam, to jest pyszny, szybki makaron.
    ps. chyba wszyscy ostatnio robią makarony wiosenne:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze. Jeśli komentujesz jako "anonimowy" podpisz się jakoś, żebym wiedział jak się do Ciebie zwrócić.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...