Szybkie i pyszne danie z gotowych produktów, które zawsze mam w domu.
Składniki (dwie duże porcje):
Przygotowanie:
Smacznego!
Makaron z tuńczykiem i oliwkami
Składniki (dwie duże porcje):
- 200 g makaronu (penne lub farfalle)
- puszka tuńczyka w oleju
- garść czarnych oliwek
- 3 łyżki ajvaru (ostrego lub łagodnego, lubię ten z Podravki)
- szczypta chili (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Gotuję makaron i w tym czasie przygotowuję dodatki, czyli:
- Tuńczyka odsączam z oleju i podsmażam.
- Kroję oliwki i wrzucam do tuńczyka.
- Dodaję ajvar i chili.
- Całość dokładnie mieszam.
Odcedzam makaron ugotowany al dente tak, aby na dnie garnka zostało odrobinę wody. Dodaję sos i całość mieszam.
Smacznego!
Za ajvar duży plus...kocham ajvar...:)i szybkie makarony też...
OdpowiedzUsuńTeż lubię ajwar, ale jadłam tylko na kanapkach. Pora spróbować na ciepło :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie połaczenia.
OdpowiedzUsuńNo ładnie! Ajvaru też nie jadłam! Jeszcze trochę a okaże się, że to co, jadłam to jedno wielkie nic!
OdpowiedzUsuńA wydawało mi się, że prowadzą urozmaiconą kuchnię.;)
Super danko!:)
Często robię podobny, ale bez Ajvaru. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńTeż robiłam coś podobnego:
OdpowiedzUsuńhttp://ziolowyzakatek.blogspot.com/2010/01/makaron-z-bazylia-i-tunczykiem.html
I potwierdzam, to jest pyszny, szybki makaron.
ps. chyba wszyscy ostatnio robią makarony wiosenne:) Pozdrawiam!