Orientalna wieprzowina ze śliwkami



Dostałem ostatnio trochę bio, organic, eko śliwek - czyli po prostu takich z przydomowego sadu :) Nie przepadam za surowymi owocami, więc postanowiłem je wykorzystać w daniu obiadowym. Okazały się wyśmienite - soczyste i bardzo słodkie. Z tego też powodu przepis z wrześniowego numeru Kuchni zmodyfikowałem rezygnując z cukru. Ta wieprzowina nie powinna być ani odrobinę słodsza. Kolejna większa zmiana to miksowanie podduszonych śliwek zamiast przecierania, którego szczerze nie znoszę. Trochę ugotowanych skórek nikomu nie może zaszkodzić - weźcie blender, żeby nie męczyć się nad sitkiem.



Orientalna wieprzowina ze śliwkami



Składniki:
  • 12 śliwek węgierek
  • 0,5 kilo wieprzowiny (szynka, polędwiczka)
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu hoisin
  • 1 płaska łyżka mąki
  • olej

Przygotowanie:
  1. Śliwki porozcinałem i pozbawiłem pestek. Następnie zalałem je 1/4 szklanki wody i gotowałem do miękkości.
  2. Ugotowane zmiksowałem.
  3. Pokroiłem w kostkę wieprzowinę i obsypałem mąką. 
  4. W woku rozgrzałem olej i podsmażyłem cebulę i czosnek. Dodałem wieprzowinę i smażyłem aż do zrumienienia.
  5. Dodałem sos hoisin i sos sojowy. Po chwili także śliwki.
  6. Dusiłem 15 minut.

Wyszło sporo. Resztę zużyłem następnego dnia do chow mien, które, jak pisałem kiedyś, można zrobić ze wszystkiego.

Komentarze

  1. Fajne, chodzą mi po głowie ostatnio śliwki, gruszki i antonówki. Trzeba je brać (ile się da!) póki są! Biedni Ci, którzy nie tolerują mięsa z owocami. Oj biedni i ubodzy Ci ludzie! ;) pzdr

    OdpowiedzUsuń
  2. Super te eko-śliwki! No i fajn pomysł na domowe,czyli zdrowe danie orientalne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam słodko-wytrawne połączenia. Taka wieprzowina musi smakować doskonale. Zgadzam się z Nieśką ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. @Nieśka
    Może jestem dziwny ale dla mnie same owoce to nie jedzenie, za to z mięsem - rewelacja :)

    @Grace
    Jeszcze wieprzowina powinna być eko, ale takiej bez znajomości się nie kupi..

    @slyvia
    Była równowaga :) Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowite i bardzo intrygujące :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetyczne:) Ja też połączyłam wieprzowinę i śliwki, ale to w meksykańskim gulaszu. Świetne są takie kombinacje:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie połączenie to ja lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robilam z podobnym sosem wieprzowine z przedostatniego numeru Kuchni. Wyszla rewelacyjna i za pare dni byla powtorka. Sliwki oczywiscie eko, z mojej dzialki.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze. Jeśli komentujesz jako "anonimowy" podpisz się jakoś, żebym wiedział jak się do Ciebie zwrócić.