Świetne, szybkie danie, które można zrobić w 20 minut. Przepis zaczerpnąłem z książki Jamiego Oliviera Każdy może gotować. Zmodyfikowałem go trochę rezygnując z limetki na rzecz cytryny (zawsze jest w domu, no i cena...) oraz dodając ostrą wędzoną paprykę i kukurydzę. Nigdy też nie stosowałem dodatków, które poleca Olivier - salsy pomidorowej, guacamole i sera cheddar. Im dłuższa lista składników dania, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że się za nie wezmę poza weekendem. A w tej wersji - mam poniedziałkową kolację dla dwóch, trzech osób.
Fajitas z kurczaka
Składniki:
- 1 czerwonej papryki,
- 1 dużej cebuli,
- 2 filetów z kurczaka (ok. 30-35 dag), najlepiej z hodowli zagrodowej,
- kukurydzy (jedna mała puszka lub pół dużej),
- mniej więcej po łyżeczce ostrej i słodkiej wędzonej papryki (można użyć zwykłej, ale jeśli zdobędziecie wędzoną to nie zawahajcie się jej użyć. W sumie chyba daję dużo papryki - Olivier proponuje połowę mniej),
- pół łyżeczki kminu rzymskiego (czyli większa szczypta),
- soku z połowy cytryny,
- pieprzu,
- soli,
- oliwy,
- 4 tortilli pszennych.
Przygotowanie:
- Przygotowuję miskę, w której będę marynował składniki nadzienia. Kroję kurczaka w paski, a cebulę i paprykę jakkolwiek (kawałki mogą być spore). Pokrojone składniki przekładam do miski.
- Posypuję kminem, papryką, solą i pieprzem oraz polewam sokiem z cytryny i oliwą.
- Mieszam ręcznie.
- Marynuję 10 minut, w międzyczasie rozgrzewając patelnię grillową. Można też użyć zwykłej patelni.
- Grilluję ok. 6 minut, pod koniec dodając kukurydzę.
- Podgrzewam tortille na suchej patelni, aż zrobi się lekko chrupiąca.
- Nakładam na tortille i zawijam. Jak mniej więcej zwija się fajitas pokazuję na zdjęciu, gdzie jest owinięta sylikonowym sznurkiem do pieczeni, aby się nie rozpadła :). Generalnie podaje się tortille niezwiniętą i każdy sobie robi fajitas według własnych potrzeb i zdolności manualnych. Osobiście nie przywiązuję wagi do tego, jaka kompozycja mi wyjdzie.
W smaku wyraźnie czuć kmin i wędzoną paprykę (jeśli użyliście), mięso jest niezwykle delikatne. A przy tym danie jest na tyle proste, że można je włączyć do codziennego menu. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze. Jeśli komentujesz jako "anonimowy" podpisz się jakoś, żebym wiedział jak się do Ciebie zwrócić.