czwartek, 16 czerwca 2011

Papryka faszerowana kaszą



Paprykę faszeruje się najczęściej ryżem, ale kaszą też można - sprawdziłem. Kasze jęczmienna i gryczana, podobnie jak w kiszeniakach, świetnie się uzupełniają w tym przepisie. Do tego drobno pokrojona słodka papryka, która dodaje farszowi słodyczy oraz prosty sos pomidorowy z ajvarem. Lekko, zdrowo i kaszowo.


Papryka faszerowana kaszą


Składniki:
  • 7 sporych, czerwonych papryk (muszą się nadawać do postawienia, nie powinny się przewracać. Gdy je kupowałem każdą sprawdzałem, co mogło wyglądać nieco dziwnie :-D ),
  • 2 czerwone papryki, które mogą się przewracać,
  • pół kilo mielonego mięsa drobiowego,
  • duża cebula,
  • 100 g kaszy gryczanej palonej,
  • 100 g kaszy jęczmiennej (np. perłowej),
  • jajko,
  • ajvar,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • ziele angielskie,
  • oliwa,
  • sól.

Przygotowanie:
  1. Ugotowałem obie kasze.
  2. Posiekaną cebulę podsmażyłem wraz z mięsem na oleju.
  3. Dodałem po chwili dwie posiekane papryki (chodzi o te, które mogą się przewracać) i rozgnieciony oraz posiekany czosnek. Smażyłem parę minut.
  4. W moździerzu zmiażdżyłem kilka ziarenek ziela angielskiego.
  5. Połączyłem usmażone z dodatkami mięso z kaszami oraz zielem angielskim. Przyprawiłem solą i pieprzem.
  6. Gdy farsz trochę ostygł dodałem jajko. Starannie wymieszałem.
  7. Odciąłem górne części papryk i wydrążyłem je.
  8. Nadziałem papryki farszem, przykryłem "czapeczkami" z ich górnych części, ustawiłem w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, skropiłem oliwą i wstawiłem do rozgrzanego piekarnika (200 stopni).
  9. Gdy papryki się piekły zrobiłem banalnie prosty sos pomidorowy: krojone pomidory poddusiłem na łyżce oliwy wraz z łyżeczką ajvaru. Dosoliłem.
  10. Wyjąłem papryki z piekarnika, gdy już wyglądały na podpieczone (mniej więcej po 30 minutach). Podałem z sosem pomidorowym.



Przepis dodaję do akcji NASZE KASZE.







    15 komentarzy:

    1. :) u mnie wczoraj była nadziewana papryka :) pysznie Twoja wygląda

      OdpowiedzUsuń
    2. uwielbiam kasze i pewnie się podłączę pod Twoją akcję

      OdpowiedzUsuń
    3. Z ryżem owszem jadłam, ale z kaszą jeszcze nie - spróbuję:)

      OdpowiedzUsuń
    4. Świetny pomysł, aby nadziać paprykę kaszą.

      OdpowiedzUsuń
    5. Kaszę uwielbiam, więc na takie papryczki skuszę się z wielką przyjemnością!:)

      OdpowiedzUsuń
    6. Fajny sposób na podanie kaszy!

      OdpowiedzUsuń
    7. fajny pomysł na paprykę:) ja bym tylko musiała zamienić paloną kaszę gryczaną na niepaloną, bo tej pierwszej nie lubię:)

      OdpowiedzUsuń
    8. Pyszne! Kasza i papryka to fajne połączenie.

      OdpowiedzUsuń
    9. Faktycznie, zwykło się faszerować paprykę, cukinie....ryżem.Kasza to rzadkość. Aż sama się dziwię, żę dotychczas niczego nie nadziałam kaszą :).W ogóle mało nadziewam, ale zamierzam w tym tygodniu zabrać się za cukinię, więc może pokuszę się o kaszę.Pozdr.

      OdpowiedzUsuń
    10. @Kinga
      Spisuje się świetnie jako nadzienie. Polecam!

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za wszystkie komentarze. Jeśli komentujesz jako "anonimowy" podpisz się jakoś, żebym wiedział jak się do Ciebie zwrócić.