tag:blogger.com,1999:blog-7174986922090490150.post3637949727053984763..comments2023-11-29T12:38:47.189+01:00Comments on jadalne/pijalne: Jemy czarniaka! Pieczony z oliwkowo-pomidorową kruszonkąMat Mastalerzhttp://www.blogger.com/profile/01573008391379070678noreply@blogger.comBlogger26125tag:blogger.com,1999:blog-7174986922090490150.post-60150411247542813262012-12-18T18:16:48.591+01:002012-12-18T18:16:48.591+01:00Rozumiem że ponownie zamroziłaś już rozmrożoną ryb...Rozumiem że ponownie zamroziłaś już rozmrożoną rybę? <br />Zdrówka życzę :)<br />Ja jak kupiłam świeżego czarniaka, to surowy miał dość porządny rybny "zapach", przy innych szajsiastych rybach typu panga w ogóle nie spotykany. <br />Nie przejęłam się tym, po upieczeniu był super :)Natnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7174986922090490150.post-61475746551226742952012-12-16T16:43:27.304+01:002012-12-16T16:43:27.304+01:00KUPIŁAM FILETY ZE SKÓRĄ Z CZERNIAKA -MROŻONY I...R...KUPIŁAM FILETY ZE SKÓRĄ Z CZERNIAKA -MROŻONY I...RAPTEM ZAJEŁO MI 20MINUT CZASU DOJŚCIE DO DOMU I TEN SMRÓD Z RYBY NIE DA SIE OPISAĆ, REKLAMACJI NIE UZNAJA BO "TOWAR BYŁ ZLE TRANSPORTOWANY"I CO DALEJ?WSADZIŁAM Z POWROTEM DO ZAMRAŻALKI .I ZNÓW ZASMRODZE MIESZKANIE W WIGILIĘ?dOSKA55 16.GRUDZIEŃ 2012Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7174986922090490150.post-7025184093746426442012-11-08T23:36:59.917+01:002012-11-08T23:36:59.917+01:00Ja kupiłem swoją rybkę w Lidlu (Warszawa) za nie d...Ja kupiłem swoją rybkę w Lidlu (Warszawa) za nie duże pieniążki i uważam że jej mięso jest bardziej zwarte niż dorsz a w smaku mmmmm... pyszota. Żona upiekła w pomidorach z czosnkiem i cebulą. Myślałem że zepsuła danie, ale jak spróbowałem to chylę czoła :) Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7174986922090490150.post-4293156500142765282012-09-08T10:14:24.129+02:002012-09-08T10:14:24.129+02:00Przepyszny!!!!!Przepyszny!!!!!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7174986922090490150.post-91290957856466257552012-05-17T11:58:59.512+02:002012-05-17T11:58:59.512+02:00Czarniak jest o wiele smaczniejszy od dorsza, a pr...Czarniak jest o wiele smaczniejszy od dorsza, a przede wszystkim nie jest taki wodnisty.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7174986922090490150.post-29515520585827180992012-05-16T23:13:31.848+02:002012-05-16T23:13:31.848+02:00Rewelacyjna kruszonka, na pewno wypróbuję!Rewelacyjna kruszonka, na pewno wypróbuję!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17308523188067760939noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7174986922090490150.post-85861016663783009942012-04-16T13:03:22.769+02:002012-04-16T13:03:22.769+02:00A ja się przyznaję bez bicia , że jeszcze niegdy c...A ja się przyznaję bez bicia , że jeszcze niegdy czarniaka nie jadłam :(KucharzyTrzechhttps://www.blogger.com/profile/07341963505304351944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7174986922090490150.post-28608143952326018472012-04-06T20:32:03.099+02:002012-04-06T20:32:03.099+02:00Ponieważ często tutaj zerkam to chciałam złożyć na...Ponieważ często tutaj zerkam to chciałam złożyć najlepsze życzenia z okazji Świąt!<br />Jak zwykle czekam na przepisy na jakieś pyszności☺<br />PozdrawiamDota Szymborskahttps://www.blogger.com/profile/04497017109075640534noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7174986922090490150.post-53035008509325508752012-04-02T23:23:22.161+02:002012-04-02T23:23:22.161+02:00Co za nieszczęśliwa nazwa, nie? Kaszanka to najłag...Co za nieszczęśliwa nazwa, nie? Kaszanka to najłagodniejsze skojarzenie, gorsze to rodzaj nowotworu. Nic dziwnego, że nazywano go dorszem grenlandzkim. Moim zdaniem, jak chcemy promować jedzenie ryb, którym nie grozi przełowienie, to bądźmy elastyczni i sprzedawajmy je pod przyjazną nazwą.Mat Mastalerzhttps://www.blogger.com/profile/01573008391379070678noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7174986922090490150.post-39157379066198923312012-04-02T15:59:21.451+02:002012-04-02T15:59:21.451+02:00zastanawiając się co to czarniak, doszłam do wnios...zastanawiając się co to czarniak, doszłam do wniosku, że chyba kaszanka :P<br />nie wiedziałam nawet o istnieniu takiej ryby.monamihttps://www.blogger.com/profile/07631857437456018126noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7174986922090490150.post-35237558418895447062012-03-22T20:22:55.053+01:002012-03-22T20:22:55.053+01:00świetny pomysł na urozmaicenie w zasadzie każdej r...świetny pomysł na urozmaicenie w zasadzie każdej ryby, musiało być pycha :)Olahttps://www.blogger.com/profile/03877176145865299186noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7174986922090490150.post-17833577306904154552012-03-21T10:35:05.436+01:002012-03-21T10:35:05.436+01:00cudowne zdjęcie, rany, chętnie bym zjadła na obiad...cudowne zdjęcie, rany, chętnie bym zjadła na obiad. Do Tesco się wybiorę po rybkę, akurat muszę przyznać że działy rybne markety mają nieźle zaopatrzone, czasem lepiej niż te wszystkie lokalne Rybexy. <br /><br />Pozdrawiam<br />MonikaMonika - Twoja Asystentkahttps://www.blogger.com/profile/07274391675357213213noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7174986922090490150.post-55903077579507443122012-03-17T22:47:25.610+01:002012-03-17T22:47:25.610+01:00Staje się coraz bardziej popularny. Po co osłabiać...Staje się coraz bardziej popularny. Po co osłabiać populację dorsza skoro nie czuć różnicy :)?Mat Mastalerzhttps://www.blogger.com/profile/01573008391379070678noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7174986922090490150.post-6025946491028866312012-03-17T22:46:38.727+01:002012-03-17T22:46:38.727+01:00Dziś go kupiłem w Tesco, marki Tesco. Bardzo dobry...Dziś go kupiłem w Tesco, marki Tesco. Bardzo dobry był.Mat Mastalerzhttps://www.blogger.com/profile/01573008391379070678noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7174986922090490150.post-7178339108280771462012-03-17T22:45:01.316+01:002012-03-17T22:45:01.316+01:00pięknie podana, dla mnie nadal egzotyczna rybka bo...pięknie podana, dla mnie nadal egzotyczna rybka bo jej jeszcze nie spotkałam na śląsku.Bernadetahttps://www.blogger.com/profile/07433650210110371486noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7174986922090490150.post-8378714605578082842012-03-13T21:50:30.360+01:002012-03-13T21:50:30.360+01:00Bardzo apetycznie wygląda, chętnie skosztowałabym ...Bardzo apetycznie wygląda, chętnie skosztowałabym w takiej wersji. Ostatnio czerniaka kupowałam w Realu, więc widać, że wiele sklepów ma go w swojej ofercie, spotkałam się już że oferowany był jako dorsz.Avelinahttps://www.blogger.com/profile/09902516940321726927noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7174986922090490150.post-74907809237318557932012-03-13T00:18:05.187+01:002012-03-13T00:18:05.187+01:00Kruszonka ma i kolory i bogaty smak, polecam!Kruszonka ma i kolory i bogaty smak, polecam!Mat Mastalerzhttps://www.blogger.com/profile/01573008391379070678noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7174986922090490150.post-23459762058304109622012-03-13T00:17:03.264+01:002012-03-13T00:17:03.264+01:00Może widziałaś mrożonego Dorsza Grenlandzkiego z A...Może widziałaś mrożonego Dorsza Grenlandzkiego z Abramczyka, to właśnie czarniak sprzedawany teraz pod właściwą nazwą.Mat Mastalerzhttps://www.blogger.com/profile/01573008391379070678noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7174986922090490150.post-77292719325462496392012-03-13T00:15:39.550+01:002012-03-13T00:15:39.550+01:00:):)Mat Mastalerzhttps://www.blogger.com/profile/01573008391379070678noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7174986922090490150.post-87270289170312790942012-03-13T00:14:55.784+01:002012-03-13T00:14:55.784+01:00W sumie wychodzi 18 minut pieczenia w temperaturze...W sumie wychodzi 18 minut pieczenia w temperaturze 200 stopni w żaroodpronym naczyniu bez przykrycia(8 bez kruszonki i 10 z) i wystarcza nawet dla dużych filetów jakie miałem. Kiedy piekę rozmrożoną rybę zazwyczaj potrzeba więcej czasu ze względu na ilość "ukrytej" w niej wody, świeża piecze się szybko. Nie lubię ryby półsurowej, szklistej i gwarantuje, że była ok. Ale najlepiej sprawdzić po tym czasie i najwyżej dopiec :)Mat Mastalerzhttps://www.blogger.com/profile/01573008391379070678noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7174986922090490150.post-31124602020801583332012-03-13T00:03:22.931+01:002012-03-13T00:03:22.931+01:00Kupiłem czarniaka w Makro przy Zakopiańskiej w sob...Kupiłem czarniaka w Makro przy Zakopiańskiej w sobotę i był naprawdę świeży. Widziałem go też chyba w Tesco, ale nie jestem pewien. Jeśli chciałabyś kupić mrożonego to sprzedaje go Abramczyk - były Dorsz Grenladzki, obecnie właśnie Czarniak.Mat Mastalerzhttps://www.blogger.com/profile/01573008391379070678noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7174986922090490150.post-91304759363280502042012-03-12T16:09:01.569+01:002012-03-12T16:09:01.569+01:00A gdzie udało Ci się dostać świeżego czarniaka? Je...A gdzie udało Ci się dostać świeżego czarniaka? Jeśli się nie mylę jesteś z Krakowa więc chętnie skorzystam z podpowiedzi ;) Oj, zjadałabym taką rybkę, zjadła ;)Smaczny Kąsekhttp://www.smacznykasek.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7174986922090490150.post-11308459702608833582012-03-12T16:03:31.523+01:002012-03-12T16:03:31.523+01:00Bardzo ciekawa propozycja. Jem w kółko ryby i star...Bardzo ciekawa propozycja. Jem w kółko ryby i staram sieciągle robić w nowej wersji. ta jest całkiem atrakcyjna. Tylko czy po 18 minutach zapiekania ryba była gotowa? Z reguły piekę ok. 30 minut, a w tuszach jeszcze dłużej. Co innego parowanie lub duszenie , gdzie 12 minut wystarczy w zupełności.Kingahttps://www.blogger.com/profile/14210888967183355944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7174986922090490150.post-27774689740124247792012-03-12T11:14:23.055+01:002012-03-12T11:14:23.055+01:00Ależ pyszny profesjonalizm fotograficzny! :)Ależ pyszny profesjonalizm fotograficzny! :)Nieśkahttps://www.blogger.com/profile/14713194383311322060noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7174986922090490150.post-58843978370029986102012-03-11T11:12:04.427+01:002012-03-11T11:12:04.427+01:00Wygląda bardzo apetycznie. Z czarniakiem jak na ra...Wygląda bardzo apetycznie. Z czarniakiem jak na razie nie miałam nic do czynienia, nie widziałam go w sprzedaży.shinjuhttps://www.blogger.com/profile/07798575680772581917noreply@blogger.com